EUTCC: Tecride karşı harekete geçilmeli

120 gündür tecride karşı Strasbourg’da açlık grevinde olan eylemcileri ziyaret eden EUTCC Başkanı Kariane Westrheim, Avrupalı yetkili kurumlar ile siyasetçilere tecrit konusunda harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Kariane Westrheim ile komisyon üyelerinden Dr. Dersim Dağdeviren, Fransa’nın Strasbourg şehrinde 17 Aralık’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan 14 direnişçiyi ziyaret etti. Eylemcileri yataklarında ziyaret eden Westrheim ve Dağdeviren, eylemcilerin sağlık durumları hakkında da bilgi aldı.

Ziyaret sırasında konuşan EUTCC Başkanı Kariane Westrheim, eylemcilerin seslerini duyurabilmek için bedenlerini açlığa yatırmalarının oldukça cesur bir adım olduğunun altını çizdi. Umudunun açlık grevlerinde bir çözüm bulunarak sonlandırılması olduğunu söyleyen Westrheim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılarak Öcalan’ın bu konuda devreye girebilmesini ümit ettiğini de dile getirdi.

AVRUPA’DAKİ YETKİLİ KURUMLARIN TUTUMUNA BAĞLI

Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi kurumların rolüne değinen Westrheim, kendisinin de açlık grevi eylemcilerinin taleplerini desteklediğini ama açlık grevlerinin aynı zamanda Avrupa’daki yetkili kurumların tutumuna bağlı olduğuna dikkat çekti. Yetkili kurumların açlık grevlerindeki temel talep olan tecridin sonlandırılmasına yardımcı olmalarını isteyen Westrheim, bu sayede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın temel aktör olarak bir barış sürecinde rolünü oynayabileceğine işaret etti.

AVRUPALI SİYASETÇİLERE HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Avrupa’daki yetkili kurumların tecride ve tecride karşı açlık grevlerine yönelik tutumlarının kendisinde ‘hayal kırıklığı’ yarattığını vurgulayan EUTCC Başkanı Kariane Westrheim, Avrupalı birçok siyasetçi ve parlamenterin kendileriyle aynı pozisyonu savunduğunu söyledi. Westrheim, ancak onların da birşeylerin değişmesi için harekete geçmeleri gerektiği çağrısı yaparken, Türkiye ile zor da olsa bu konuda diyalog kurulmasının önemine işaret etti. Westrheim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasının barışa gidecek yolda atılacak ilk adım olacağını belirtti.