Fin polisi, El Hol'dan gelen DAİŞ'li kadınları sorguluyor

Finlandiya polisi, El Hol'den Türkiye üzerinden Finlandiya'ya getirilen DAİŞ'li kadınları sorguluyor.

Finlandiya Merkezi Kriminal Polisi, El Hol Kampı'nda Türkiye üzerinden Finlandiya'ya getirilen 3 DAİŞ'li kadını terör eylemlerine katılıp katılmadıklarını belirlemek için sorguya aldı.

Finlandiya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı (SUKO) ise  kadınların Finlandiya'nın güvenliği için tehlike teşkil edip etmediğini araştırıyor.

Yasalar, mahkemelere yurt dışında suç işleyen Finlandiya vatandaşlarını yargılama yetkisi veriyor. Polis, El Hol Kampı'ndan getirilen kadınların suç işlediklerine dair bir kanaate varırsa başsavcıdan soruşturma başlatmasını talep edebilir.

Finlandiya'da yasalar terör amaçlı seyahati kriminalize etmediği için şimdilik 3 DAİŞ'li kadın  terör şüphelisi olarak görülmüyor.

Polis, kadın ve çocukların kaldıkları yer konusunda açıklama yapmadı. Başkomiser Mika Ihaksinen, HBL gazetesine yaptığı açıklamada, kadınlara haklarında soruşturma başlattıklarını ilettiklerini, gerçek sorgunun korona karantisinden 14 gün sonra yapılacağını söyledi.

'BELGE VE BİLGİLERE İHTİYAÇ VAR'

Kadınların durumlarının ayrı ayrı ele alınacağını belirten Ihaksinen, “Kişilerin durumlarının değerlendirilmesi söz konusu. Kurumlar olarak buraya gelenler hakkında bazı bilgiler edindik ama ayrıca başka ülkelerin topladıkları bilgilere ihtiyacımız var. Örneğin diğer ülkelerde sorguda ne anlattıkları ve Kürt kurumlarının topladıkları telefon, bilgisayar ve diğer belgelere ihtiyacımız var”
dedi.

Ancak şu ana kadar gelen kadınlar hakkında suç işlediklerini gösteren kanıt bulunmadığını ve polisin kadınların El Hol'dan nasıl çıkarak Türkiye'ye giriş yaptıkları konusunda bilgisinin olmadığını öne sürdü.

FİNLANDİYA, KADINLARIN TÜRKİYE SINIRINDAN GEÇMELERİNE YARDIMCI OLDU

Kadın ve çocukların Finlandiya'ya getirildikleri Pazar akşamı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, kadın ve çocukların kendi başlarına kampı terk ettiklerini söylemişti. Pazartesi günü ise kadınların Finlandiya'ya gelme girişimlerinden haftalar önce haberdar olduklarını ve Finlandiyalı yetkililerin kadın ve çocuklara Türkiye sınırından geçmeleri için yardımcı olduklarını açıklamıştı.

Finlandiya Dış Politika Enstitüsü'nde Türkiye ve Ortadoğu Uzmanı olarak görev yapan Toni Alaranta, sadece Finlandiyalıların değil başka ülkelerden kadın ve çocukların da kamptan kaçtıklarını tahmin ettiğini söyledi.

Alaranta, “Bahar aylarında kampta birkaç ayaklanma oldu ve kapalı yerlerde tutulanların bir kısmı kamp dışına çıktı. TÜrkiye'nin operasyonlarını başlatmasından sonra Kürtlerin kampı kontrol etmeleri güçleşti ve bu durum ne kadar fazla sürerse durum o kadar kötüleşecek” dedi.

'ZAMAN UZARSA FİRARLAR OLABİLİR'

Ancak erkek DAİŞ'lilerin daha güvenlikli cezaevlerinde tutuldukları için kaçmalarının güç olacağını söyledi. DAİŞ'lilerin kaçma girişimlerinin genellikle başarısız olduğunu söyleyen Alaranta, zamanının uzaması durumunda firarların olabileceği uyarısında bulundu.

'KÜRTLERE YÜKLEMEK ADALETLİ DEĞİL'

Daha önce aynı kurumda uzman olarak görev yapan Teemu Tammikko ise kampta kalanların rüşvet ödeyerek kamptan Türkiye'ye geçmelerinin mümkün olduğunu söylüyor.  Kürtlerin sonsuza kadar DAİŞ'lileri kamplarda tutmalarının olanaksız olduğuna dikkat çeken Tammikko, “Sonuç olarak Kürtlerin Avrupalıların İslam Devleti yanlılarını tutmak zorunda kalmaları adaletli değil” dedi.

Alaranta, en iyi çözümün Avrupa ülkelerinin Kürtlerin denetimindeki kamp ve cezaevlerindeki DAİŞ'lileri kendi ülkelerine götürüp yargı karşısına çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Daha önce Finlandiya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı, El Hol Kampı'ndan gelecek kadınların ülke için bir güvenlik riski oluşturabilecekleri değerlendirmesini yapmıştı. 3 kadının El Hol'den getirilmesinden sonra tartışmalar yeniden alevlendi.

FİNLANDİYA POLİSİ 400 DAİŞ'LİYİ YAKINDAN İZLİYOR

Tammmikko, Finlandiya Güvenlik İstihbarat Teşkilatının 400 kişiyi yakından izlediğini ve El Hol'dan getirilen kadınların da izlenecekler listesine alınacağını ve çok yakından takip edileceklerini belirtti. Avrupa'dan giderek DAİŞ çetelerine katılanlardan çoğunun daha önce ülkelerine veya çatışmaların olduğu başka ülkelere giriş yaptıklarına dikkat çekti.

Alaranta ise DAİŞ'in yeniden büyüyeceğine ve yeni bölgelerde hakimiyet kuracağına inanmıyor. Ancak değişik ülkelerdeki uyayan hücrelerin uyanabileceği tahmininde bulunuyor. “Çok açıktır ki bu güvenlik durumunu etkiliyor. Saldırıları sürdürmek isteyenler var. Son dönemlerde Avrupa'da saldırlar olmadı ama ne kadar saldırının engellendiğini bilmiyoruz. Diğer taraftan İslam Devleti'nin güçlendiğini gösteren belirtiler yok” dedi.

MUHALEFET KENDİ BAŞLARINA KAÇTIKLARINA İNANMIYOR

Muhalefette bulunan Gerçek Finlandiyalılar ve Ulusal Koalisyon Partisi, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun kadınların El Hol Kampı'ndan kendi başlarına kaçarak Türkiye'ye giriş yaptıkları açıklamasına inanmıyor. Finlandiya'nın yardımı olmaksızın kadın ve çocuklarının  kampı terk etmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Gerçek Finlandiyalılar Başkanı Jussi Halla-aho, El Hol Kampı'ndan gelen kadınların Finlandiya'nın güvenliği için tehdit oluşturduklarını söyledi, “Bu kadınların çok vahşi, şiddet içeren ve ilkel örgütün çalışmalarında yer aldıkları bilinmeli” diye ekledi.

El Hol'dan gelen çocukların masum olduğunu söyleyen Halla-aho, kadınların çocuklara bakacak yetenekte olmadıklarını belirterek, çocukların sosyal hizmet kurumlarına teslim edilmesini istedi.

Hlla-aho, ayrıca parlamentonun El Hol Kampı'ndan gelenlerin nasıl kaçtıklarını ve Finlandiya'ya nasıl getirildiklerini araştırmasını talep etti.