Fransa’da alanlara çıkan Kürtler AKP’nin gaspını protesto etti

Amed, Van ve Mardin belediyelerinin AKP tarafından gasp edilmesine Fransa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları da kitlesel eylemlerle tepki gösterdi.

Fransa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, belediyelerin sonuna kadar sahiplenileceği mesajı verdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürdistanlılar ve dostları, AKP-MHP faşizminin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini bir yürüyüş ve mitingle protesto etti.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Haraketi’nin (TJK-F ) çağrısı ile yapılan eylem saat 18.00'de Republique Meydanında başladı.

Kürdistanlıların yoğun katıldığı eyleme ACTIT, SKB, ADHK-Paris temsilcileri de destek verdi.

Republique Meydanı’nda toplanan halk, HDP bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'nın flamalarını taşıyarak "Stop! Erdoğan! Seçilmişlerime dokunma", " Kahrolsun faşist Türk devleti " pankart ve dövizler açtılar.

Türk devletinin Kürdistan'da halkların iradesine saldırması yok saymasına ve HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarına Fransa devletinin sessiz kalınmaması gerektiğinin belirtildiği eylemde, sık sık "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

AKP-MHP faşizminin belediyeleri gasp etmesini ıslıklarla prostesto eden kitle "Faşist devlet Kürdistan'dan defol" sloganları ile Strasbourg metrosuna doğru yürüyüşe geçti.

Strasbourg-Saint Denis metro durağında ise bir miting düzenlendi.

AVeg-KON eşbaşkanı Zeynep Ocak Birsel, ADHK Paris temsicisi Ali İhsan ve HDP Iğdır eski milletvekili Mehmet Emin Adıyaman birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda faşizmin yıkılmasında ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde faşizme karşı daha güçlü mücadele çağrısı yapıldı.

LORIENT

Lorient kentinde de belediyelerin gasp edilmesi bir eylemle protesto edildi.

İtalyan aktivist Vincenzo Vecchi’nin tutuklanmasını protesto eylemi, HDP’li belediyelerin gasp edilmesini protesto eylemine dönüştü. Eyleme katılan birçok kurum, HDP ile dayanışma mesajı verdi. Bildirilerin dağıtıldığı eylemde Lorient belediyesi, işçi sendikaları, siyasi parti temsilcileri ve basına dosyalar verildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürdistanlılar belediyelerin gasp edilmesini protesto etmek için alanlara aktı.

Akşam saatlerine doğru Canebiere meydanında toplanan yüzlerce kişi ‘Erdoğan Kürt belediyelerine darbe yaptı” taşıyan kitle sık sık, “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan” ve “Diktatör Erdoğan” sloganı attı. Gençlerin ve kadınların ağırlıkta olduğu yürüyüşte, gençler sık sık “Hepimiz PKK’liyiz” ve “Biji serok Apo” sloganı attı.

Marsilya’nın en işlek Canebiere-Vieux-Port kavşağına gelindiğinde ise halk oturma eylemine geçti. 2 dakika boyunca devam eden oturma eyleminde “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganı eşliğinde tekrardan yürüyüşe geçen öfkeli kitle, Erdoğan aleyhinde slogan atmaya devam etti. Polisin önceki yürüyüşlere göre sıkı güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından mitingin yapıldığı Vieux-Port Alanına varan eylemciler, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürt belediyelerine darbe yaptığı belirtildi.

Konuşmaların ardından eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Amara Demokratik Kürt Toplum Derneği ve Zin Kadın Derneği üyeleri Belediye Meydanında bir araya gelerek belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

“Türkiye'de diktatör Erdoğan'ı durdurun" pankartı taşıyan kitle "Kürdistan’a politik çözüm bulun", "İrademe dokunma" ve "Diktatör Erdoğan" sloganları atarak halkı bilgilendirme amaçlı bildiriler dağıtıldı.

BORDEAUX

Bordeaux’da belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, gaspın Kürdistan ile sınırlı kalmayacağı ve Türkiye kentlerine de sıçrayacağı belirtildi.

STRASBOURG

Strasbourg’da ise Kürt halkı ve dostları Strasbourg Garı’nda bir araya gelerek belediyelerin gasp edilmesini protesto etti. Eylemde bir konuşma yapan HDP Avrupa Konseyi Temsilsici Fayik Yağızay, 31 Mart yerel seçimlerinde halkın iradesini ortaya koyarak, kayyumları Kürdistan’dan def ettiğini belirtti. Türkiye muhalefeti ile HDP’ nin yerel seçimlerde birlikte hareket ederek, Türkiye’ nin önemli merkezlerinde belediyeleri AKP’den aldığına dikkat çeken Yağızay, AKP’nin hazmedemediği bu yenilgiye faşizan uygulamalarla karşılık verdiğini ifade etti.

Fransa Komünist Partisi Bas-Rhin Bölge Sekreteri Hülliya Turan ise yaptığı konuşmada, AKP’nin halkın iradesini gasp ettiğine dikkat çekerek, bunun Kürt siyaseti ve Kürt halkına yönelik bir siyasi soykırım olduğunu belirtti. Fransız Komünist Partisi olarak Erdoğan ve Türk devleti faşizmini kınadıklarını dile getiren Turan, tüm demokrasi güçlerinin, halkın iradesinin gaspına karşı ayağa kalkması çağrısında bulundu.

Protestoya, Fransa Komünist Partisi, Amies du Peuple Kurde en Alsace, Mouvement Contre le Racisme et pour l’amitié entre les peuples, ATİK katıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de AKP’nin belediyeleri gasp etmesi protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde, belediye gasplarına yönelik bilgilendirme yapıldı. Fransız Sol Parti üyelerinin de katılarak destek verdiği eylemde, belediyelerin gasp edilmesinin Erdoğan iktidarının çaresizliğinin göstergesi olduğu belirtildi. Miting, sloganlarla sona erdi.