Fransa kentlerinde yürüyüş: İşgal ve ihanete karşı Kürdistan’ı koru

Fransa’nın birçok kentinde Türk devletinin KDP ile birlikte sürdürdüğü işgal saldırılarını kınayan Kürdistanlılar ve dostları, işgale ve ihanete karşı Kürdistan’ı savunmak için direnişi yükseltme çağrısı yaptı.

Fransa’nın birçok kentinde yüzler, Türk devletinin işgal saldırılarına ve KDP ihanetine karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

MARSİLYA

Marsilya’da yüzlerce kişi KDP ihaneti ve işgale karşı yürüyüş ardından da miting gerçekleştirdi.
Saat 13.00’da Canabiere meydanında bir araya gelen Kürtler ve dostları, önde “Kürdistan’ı işgale ve ihanete karşı koruyalım”, “İşgalciler ve ihanetçiler Kürdistan’dan defolun”, “Partiya xiyanetê KDP” pankartları taşıdı.

Sık sık “Bimre xiyaneta KDP, faşişt AKP-MHP sloganları atıldı.

Yürüyüş boyunca Arîn Mîrkan Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için imza topladı.

Yürüyüşte Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden Fransızca sloganlar atan kitle, Vieux Port meydanına ulaşarak Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Mitingde Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Erhan Tarhan konuşma yaptı. KDP ihanetine dikkat çeken Tarhan, KDP’nin AKP-MHP faşist ittifakına açık destek vererek özgürlük hareketine yönelik operasyon hazırlığı yaptığını, dört parça Kürdistan’daki halkın ihanete karşı ciddi cevap olup her zamankinden daha fazla Özgürlük Hareketini sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

Tarhan açıklamasında Barzani ailesinin halktan çalarak kazandığı servete de dikkat çekti. Eylem, sloganlarla sona erdi.

RENNES

Rennes’de yaşayan Kürdistanlılar, Charles de Gaulles meydanında KDP’nin Kürt Özgürlük Hareketine karşı Türk devleti ile birlikte yürüttüğü saldırıları ve ihaneti protesto etti. Republique meydanına kadar yapılan yürüyüşte, KDP’nin tarihten günümüze kadar ihaneti derinleştirmekten geri geri durmadığı, tarihin utanç sayfalarında yerini aldığı belirtildi.

Açıklamalarda, “Halklar için kurtuluş çizgisine sahip olan Özgürlük Hareketi bugün söz söyleme hakkına sahip olması, belirleyici bir statüde ve konumda olması KDP’yi rahatsız ediyor. PKK’ye karşı her saldırıda yer alması kendi çıkarları, kendi konumunu ve iktidarını güçlendirme amacı taşıyor” denildi.

Eylem "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gerîla!", "İşbirlikçi KDP, katil AKP”, “Bimre xiyaneta KDP” sloganlarıyla sona erdi.

PARİS

Başkent Paris’te de Kürdistanlılar, Türk devletinin KDP ile birlikte kirli savaş planlarına karşı durmak için protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Fransa Demokratik Toplum Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) organize ettiği eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Gare du Nord’ta bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK/YPG/YPJ flamalarıyla birlikte üzerinde “Kürdistan’ı işgale ve ihanete karşı koruyun” yazılı pankartı açarak yürüyüşe başladı. 

Sık sık “Bimre xiyanet” sloganı atan kitle, oturma eylemi de yaparak, daha sonra Stalingrad meydanına doğru yürüyüşe devam etti. 

Meydana ulaştıktan sonra CDK-F Eşbaşkan’ı Necmettin Demiralp bir açıklama yaptı. Demiralp, “Geçmişten bugüne hiçbir direnişi olmayan Barzani ailesi, Rojhilat’ta olduğu gibi mücadele karşısında zorlandığında KDP desteği ile İran rejimi büyük katliamlar yapmış ve bu parçadaki mücadele tasfiye edilmiştir. Bu savaşta Kürtler acı ve kayıplar yaşarken, işgalciler ise ömürlerini uzatmışlardır. Aynı şekilde Başûr Kürdistan’ında Saddam’ın isteğiyle aynı işbirlikçilik ve zihniyet Kürtlere büyük kayıplar yaşatmıştır.

Direnişi yükseltme çağrısı yapan Demiralp, “Faşist ve sömürgeci Türk devleti çökertme planı ile tüm Kürdistan halkının kazanımlarına, değerlerine saldırarak işgal ve katliamlarla sonuç almak istiyordu. Özelikle özgürlük savaşçılarının mücadelesi ve direnişi sonucu bu planları boşa çıktı. Türk devletinin tasfiye ve çökertme planı çökmüştür. Bundan dolayı Kürdistan halkının değerlerini ve geleceğini korumak için işgalci ve işbirlikçilerin saldırılarına karşı direnişi yükseltelim” dedi.

STRASBOURG

Fransa'da yapılan protesto eylemlerinin diğer bir adresi de Strasbourg'du.

TekoJIN ve TCŞ öncülüğünde Strasbourg tren istasyonu önünden başlayan yürüyüş, DKTM'ye kadar sürdü.