Fransız gazeteciden Kürtlere karşı ‘uluslararası nankörlüğe’ tepki

Fransız Europe 1 radyosuna NATO zirvesinde Türkiye ile yapılan anlaşmayı değerlendiren gazeteci ve yazar Philippe de Val, Kürtlerin nasıl bir anda dünya barışı için “bir sorun” olarak görüldüğüne işaret etti.

Europe 1 radyosunun konuğu olan Philippe de Val, Kürtler karşısındaki “uluslararası nankörlüğe” tepki gösterdi.

“Kürt olmak iyi değil” diyen Val, şunları ifade etti: “Gazlanmak, zulme maruz kalmak, tasfiye edilmek, tutuklanmak ve gerçekten uluslararası bir nankörlük konusu olmanın avantajı olmak istemiyorsanız, Polonyalı, İnuit veya Arjantinli olabilirsiniz ama Kürt olmaktan kaçının. Gerçekten Kürt olmakta bir fayda görmüyorum.”

DİKTATÖRLÜK VE FAŞİST REJİM POSTALLARI ALTINDA YAŞAM

Val şöyle devam etti: “Dört ulus, Kürt toprağını paylaşıyor: Türkiye, İran, Irak ve Suriye. Kabaca Kürtler askeri bir diktatörlük, teokrasi ve faşist bir rejimin postalları altında yaşıyor.  Kabaca Kürtlerin üç seçeneği var: barbarlık, keyfi uygulamalar veya sürgün.”

Lozan anlaşması ve Kürt coğrafyasının parçalanmasını, Saddam Hüseyin rejimini soykırım saldırılarını da hatırlatan Philippe de Val, 2014’te gelindiğine DAİŞ’in ortaya çıkmasına dikkat çekti.

‘BİZİM İÇİN KENDİLERİNİ FEDA ETTİLER’

Val, “DAİŞ, Suriye’de tüm dünyaya terörizmini taşımaya yönelik halifeliğini kurmak için toprak işgal etti. Avrupa ve Afrika sert bir şekilde vuruldu. Ortadoğu’da ise Nazi rejiminin düşmesinden bu yana hayal edilemeyen organize edilmiş, planlanmış sistematik terör sahneleri ile karşılaştık. Kürtler ön saflardaydı ve uluslararası koalisyona DAİŞ’i yenmek için öncülük etti. Kürtler bizim yaşamımızı kurtarmak için kendi yaşamlarını feda etti. Not etmek gerekir ki Kürtler hariç kadın ve erkeklerin aynı rolü oymasının nadir olduğu bu bölgede Kadın Savunma Birliklerinin Kürt kadınları DAİŞ’e karşı kahramanca bir savaş yürüttüler. DAİŞ’in yenilgisi ardından Türk ordusu, Batı’nın gözleri önünde Kürtleri katletmek için Suriye’ye girdi. Ne şansızlık ki Batı’nın gözleri de başka yöne bakıyordu” dedi.

KÜRTLER İLE FİNLANDİYA VE İSVEÇ ARASINDAKİ BAĞ NE?

Val şunları ekledi: “Daha bitmedi. İşte Ukrayna savaşı başladı. Kendilerini tehdit altında gören İsveç ve Finlandiya, NATO’ya girmek istiyor. Bu iki ülke Kürdistan’dan uzaktalar. Kimde kutup dairesi çevresindeki bu iki küçük ülkenin NATO’ya girişi ile Kürtler arasında bağlantı görmüyor. Hiç kimse, sadece Kürtler her yerde gören Türk Erdoğan hariç.”

Kürtlerin bir anda dünya barışı için “bir sorun” haline geldiğine dikkat çeken Val, Erdoğan’ın Kürtlerin kendisine teslim edilmemesi halinde NATO’ya üyelik vetosunu kullanma tehdidini hatırlattı.

‘UMARIM Kİ SÖZLERİNE İHANET EDEREK SADAKAT ÖRNEĞİ GÖSTERDİLER’

Val, Finlandiya ve İsveç’in Erdoğan’ın sınırdışı taleplerini inceleyeceklerine dair sözlerine işaret ederek, “Umarız ki bir kez olsun kendi sözümüze ihanet ederek, sadakat örneği gösteririz” dedi.