Fransız hükümetini 'sarı yelekliler' endişesi sardı

Fransa’da akaryakıt fiyatlarındaki ciddi artışlara karşı Cumartesi günü ülke genelinde binin üzerinde noktada eylem öngörülüyor. Şimdiye kadar sadece yüz kadar eylemin yetkililere bildirilmiş olması hükümeti endişelendiriyor.

‘Enerji dönüşümü’ bahanesiyle akaryakıt fiyatlarına son aylarda getirilen ek vergiler, başta kırsal kesimlerde olmak üzere milyonlarca Fransızın tepkisine yol açıyor.

Özellikle kırsal kesimlerdeki milyonlarca hanenin ısınması ek maliyet oluştururken, milyonlarca kişi de işe gitmek için her gün onlarca kilometre yol yaptıkları için maddi kayıp yaşıyor.

Haftalardır ‘sarı yelekliler’ adı altında sosyal medya üzerinden örgütlenen protestocular, yarın ülke genelinde yolları bloke etmeye hazırlanıyor. Ancak eylemlerin başlamasına 72 saat kalıncaya kadar resmen yapılması gereken resmi bildirimlerin sınırlı kalması, İçişleri Bakanlığı’nı endişelendiriyor.

NEREDE NE BOYUTTA EYLEMLERİN OLACAĞI KESTİRİLEMİYOR

Polisin yaptığı çalışmaya göre, yarın en az bin 500 ayrı noktada blokaj eylemleri planlanıyor. Ancak şimdiye kadar valiliklere sadece yüz civarında eylem bildirimi yapıldı.

Bakanlık, eylemlere izin alınması için yapılan başvuruların azlığı nedeniyle ne düzeyde önlem alınması gerektiğini kestiremiyor. Oysa sosyal medya paylaşımları, ülkenin oldukça önemli otoyol ve diğer önemli yollarının bloke edileceğini gösteriyor.

Cumartesi günü yapılacak eylemlerin dikkat çeken bir diğer yanı ise, herhangi bir sendika veya örgüt tarafından destekleniyor olmayışı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in en büyük ‘endişesi’ de bu.

Perşembe günü ülkedeki birçok valilik, son güne kadar eylemler için izin başvurusu yapılması için mücadele etmeye devam ediyordu. Bu sayede eylemlerde görevlendirilecek polis ve jandarmaların sayısı ile nerede konuşlandırılacaklarının netleştirilmesi hedefleniyor.

İçişleri Bakanı Castaner, izinsiz eylemlerde yolların bloke edilmesine karşı tolerans gösterilmeyeceğini de vurgulamıştı.

HÜKÜMET KÜÇÜK VAATLERLE TEPKİLERİ AZALTMAYA ÇALIŞIYOR

Haftalardır sosyal medyada yoğun destek görmesi ve Fransızların büyük bir kısmının akaryakıt fiyatlarındaki artışı kabul etmemesi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetini telaşlandırmıştı. Akaryakıt zamlarından elde edilen gelirlerin küresel ısınmayla mücadele kapsamında ‘enerji dönüşümü’ için harcanacağını savunan hükümetin iddiasının aksine, bu gelirlerin bir miktarının bu alanda kullanılacağı savunuluyor.

Tepkileri dindirmek isteyen Başbakan Edouard Philippe, geçtiğimiz gün akaryakıt fiyatlarının yol açtığı ek giderleri azaltmak için milyonlarca kişiyi ilgilendiren bazı kararlar alındığını duyurmuştu.

Bunların başında eski dizel araçlarını satarak çevreyi kirletmeyen araç almak isteyen dar gelirlilere 4 bin euroya kadar ‘süper prim’ verilmesi bulunuyor. Hükümet, Mayıs 2017’den bu yana 280 bin kişinin başvurduğu bu primleri 2022’ye kadar 1 milyon kişiye vermeyi planlıyor.

Ayrıca işe gitmek için günde 60 ile 70 kilometre arasında yol yapan çalışanlara vergi indirimleri sağlanacak. Yine 2016 yılında önceki hükümet tarafından kararlaştırılan ve dar gelirli ailelere verilen ‘enerji çeki’ adlı yardımın yıllık ortalama 150 eurodan 200 euroya çıkarılacağı vaat edildi. Bu çekler, elektrik veya kalorifer faturalarından düşürülebiliyor.

Hükümet, akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle toplu taşımaya yönelen vatandaşları destekleyen yerel yönetimleri de teşvik edecek. Özellikle ülkenin kuzeyindeki Hauts-de-France bölgesinde bazı belediyeler, toplu taşıma araçlarını kullanan çalışanlara aylık 20 euro civarında abone yardımı yapıyor.

Başbakan Philippe’in bir diğer vaadi ise, oldukça pahalı olduğu savunulan ehliyetlerin maliyetlerinin azaltılması.