Fransız vekil: Hükümet Kürt sorununa ilişkin açık tutum almalı

Fransız solcu milletvekili Muriel Ressiguier, Türk devletinin HDP’li belediyeleri gasp etmesine karşı, Fransız hükümetini açık tutum almaya çağırdı.

Montpellier bölgesinden France Insoumise hareketi milletvekili Muriel Ressiguier, 19 Ağustos’ta HDP’li Van, Amed ve Mardin büyükşehir belediyelerinin Türk devletini tarafından gasp edilmesi ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasını Dışişleri ve Avrupa İşler Bakanı’na sordu.

Belediyelere el konularak kayyum atanmasını hatırlatan Ressiguier, 19 Ağustos’tan bu yana protesto eylemlerinin yapıldığını ve polis tarafından saldırıya uğradığını belirtti.

İnsan Haklarını İzleme Örgütü HRW’nin kayyum kararına ilişkin “seçmen hakkının açık bir şekilde ihlali ve yerel demokrasinin askıya alınması” olduğu şeklindeki tepkisini hatırlatan Fransız vekil, bu olayın Ankara hükümetinin Kürtlere karşı uzun zamandı başlattığı baskıcı tedbirlerin son halkası olduğunu kaydetti.

Daha önce 102 belediyeden 92’sine el konulduğuna dikkat çeken Ressiguier, “Bölgedeki çatışmaların çözümü Kürtlerin geçerli bir muhatap olarak tanınması ve temel haklarının güvenceye alınmasından geçer” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Fransa bugün Kürt sorununa ilişkin, halkın insani haklarını korunmasına yönelik diplomatik çabalar çerçevesinde açık tutum almalı.

Ressiguier, “Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı’na hükümetin Kürtlerin insani haklarının teşviki ve Türkiye’nin kendi topraklarında yürüttüğü baskıcı pratiklere tepki gösterilmesi konusunda ne yapmayı planlıyor” diye sordu.