Galler Meclisi'nde açlık grevi önergesi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla devam eden açlık grevleri bugün Galler Özerk Parlamentosu'nda görüşülecek.

Plaid Cymru tarafından verilen önergede CPT’nin İmralı adasını ziyaret etmesi için Galler hükümeti adına talepte bulunulması isteniyor. Galler’in Newport kentinde açlık grevindeki İmam Şiş’in direnişi 93. gününe girerken, direniş Galler Özerk Meclisine taşınıyor. Dün Galler Meclisi'nde yapılan oturumda Plaid Cymru genel başkanı Adam Price, Galler başbakanına bugün görüşülecek önerge için destek çağrısı yaptı.

Price başbakana sorular oturumunda, Galler başta olmak üzere birçok merkezde devam eden açlık grevlerine ve bugün görüşülecek önergeye dikkat çekti. Önerge ile ilgili Price’ın sorusuna Galler başbakanı Mark Drakeford, önergeyi değerlendireceklerini ve yarınki oturumda görüşlerini ifade edeceklerini belirtti.

ÖNERGEDE NELER VAR?

Bugün yapılacak oturumda tartışılacak önergede somut talep olarak, Türk devletine uluslararası hukuki sorumluluklarının resmi olarak hatırlatılması ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) resmi çağrı içeriyor. Önergede şunlar yer alıyor:

* Galler’de yaşayan değerli Kürt toplumunun tanınması.

* Kürt genç aktivist İmam Şiş 17 Aralık’tan bu yana açlık grevinde. Kürt lider Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto ediyor. Türk devletine uluslararası hukuki sorumluluklarının hatırlatılması.

* Açlık grevi taleplerinin dikkate alınması.

* Açlık grevi taleplerinin Türkiye’deki Kürt sorununun barışçıl ve siyasi çözümünü esas aldığının tanınması.

* Türk devletinin insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesinin tanınması.

* Galler özerk meclisi olarak Galler hükümetine, İmralı adasındaki Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmesi için CPT’den resmi talepte bulunması.

Bugün önergenin görüşüleceği saatlerde Kürt toplumu ve dostları da meclis önünde bir eylem düzenleyecek.