Gerilla Cudi Qamişlo: PKK'de kadına çok büyük önem veriliyor

2019 yılında gerillaya katılan Dêrezor’lu YJA STAR gerillası Cudi Qamışlo, Arap bir kadın olarak toplumda çok zor şartlarda bir yaşam sürdüğünü belirtirken, PKK'de kadına çok büyük önem verildiğini söyledi.

Dêrazorlu bir Arap olan YJA STAR gerillası Cudi Qamişlo, gerillayı tanıma sürecini ve gerillaya katılım kararı alma nedenlerini anlattı. Gerillaya katıldıktan sonra kısa sürede Kürtçe öğrenen Cudi Qamişlo, "Dêrazorlu’yum, 2019 yılında gerilla saflarına katıldım. Beni en çok etkileyen şey Önderlik gerçeğidir. Partiye katıldığımda ilgimi en fazla çeken şey ise yoldaşlık oldu. Gerillanın yoldaşlık ilişkileri temelinde çok doğal bir şekilde yaşadığını görmek ilgimi çekti. Her yoldaşın, tüm yoldaşlarını düşünmesi bana çok güzel geldi" dedi.

Geldiği toplumun nasıl olduğundan da bahseden Cudi Qamişlo, "Bulunduğum toplumda, özellikle de Dêrazor’da kadının pek bir kıymeti yoktu. Bir genç kız biraz büyür büyümez, hemen evlendirilir. Kadın evlenene kadar hiç evden çıkamaz. Çıkmak isterse de ya babası ya da abisi yanında olur. Çünkü kadına güven, kadına inanç çok zayıftır. Kadın küçük görülür. Kadının gücü önemsenmez, bir şey yapamayacağına inanılır. Kadının sadece ev işleri yapabileceğini ve çocuklara bakabileceğini düşünürler. Böyle bir zihniyet vardı" diye konuştu.

‘ÖNDERLİĞİN İDEOLOJİSİ TÜM İNSANLIK İÇİNDİR’

Gerillaya katıldıktan sonra kadının her şeyi yapabileceğine bizzat şahit olduğunu ve bundan çok etkilendiğini dile getiren Qamişlo sözlerini şöyle sürdürdü: "Parti saflarına katılınca PKK’de kadına çok büyük bir değerin verildiğini, kadının sınıfsal olarak ele alınmadığını, kadının küçük ve büyük diye kategorilendirilmediğini gördüm. Gerçekten de PKK’de kadın çok değerlidir, irademizle yaşamımızı belirleyebiliyoruz, kadına karşı her türlü saldırıya cevap verebiliyoruz, savaşabiliyoruz. Kısacası, kadın olarak PKK’de her şeyi yapabiliyoruz. Çünkü kadının yeri ve önemi çok başkadır."

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin sadece Kürtler için değil, tüm insanlık için olduğuna dikkat çeken gerilla Cudi, "Gerillaya katıldığımda Arap, Alman, İngiliz ve birçok ulustan arkadaşların katılmış olduğunu gördüm. Önder Apo’nun fikirleri, ideolojisi sadece Kürtler için değildir, tüm insanlık ve ezilen dünya halkları içindir" diye belirtti.

ARAP GENÇLERİNE ÇAĞRI

Kürtçe başladığı konuşmasını Arapça bir çağrı ile sonlandıran Cudi Qamişlo, Arap gençlerine ve kadınlarına şu çağrıda bulundu: "Tüm gençlere, özellikle de Arap gençlerine ve kadınlarına çağrımdır; Önder Apo gerçeğini ve PKK’yi tanısınlar. Düşmanın bilinçli bir şekilde yaptığı çarpıtma ve yalanlara kulak vermeyin. Bu dağlarda özgür ve onurlu bir yaşam var. Herkesi bu onurlu ve özgür yaşama katılmaya çağırıyorum."