Güven: Kürtler artık bir statü sahibi olacaktır

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Ankara’da bir etkinlikte yaptığı konuşmada “21’inci yüzyılda Kürtler artık bir statü sahibi olacaktır. Artık Kürt sorunu uluslararası bir sorundur” dedi.

İç Anadolu Kürtleri Platformu tarafından Ankara’da bir kafede düzenlenen etkinliğe Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestescioğlu katıldı.

Açılış konuşmasını İç Anadolu Kürtleri Platformu adına Ufuk Erdem yaptı. Tarih boyunca yaşanan sürgün ve katliamlara dikkat çeken Erdem, “Kürtler artık imha ve inkar politikalarını tarihin çöplüğüne atmıştır. İçinden geçtiğimiz sancılı günler ise sadece yeni bir hayatın doğuşunun doğum sancılarıdır” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Leyla Güven, önemli zamanlardan geçildiğine dikkat çekti.

“Sadece Kürtler değil, Ortadoğu halkları değil tüm dünya bu değişimden geçiyor” diyen Güven, Ortadoğu’da değişimin öncülüğünü Kürtlerin yaptığını belirtti.

Güven, Türk devletinin son 40 yıllık “inkar” ve “imha” siyasetine vurgu yaparak, “Çok büyük acılar yaşadık. Bu büyük acılar içerisinde en fazla kadın ve çocuklar olmak üzere herkes nasibini aldı (...)Asla sisteme teslim olmayan bir Kürt gerçekliği var. Bu direniş ruhu bizi belli bir noktaya getirdi” dedi.

Açlık grevi ve sonrasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeye ilişkin de konuşan Güven, şunları ifade etti: “Sayın Öcalan bir kez daha Türkiye’nin tıkandığı nokta da yeniden bir nefes oldu. Gene dedi ki, ‘devlet aklı devreye girerse bu sorunu bir haftada çözeriz’, bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ne kadar riyakar olduğunu ne kadar yalan yanlış içerisinde olduğunu, ne kadar toplumu manipüle ettiğini açığa çıkardı. Onlar diyordu ki ‘PKK savaşta ısrar ediyor’ ama öyle değil. Devlet aklı çözüm sürecini devam ettirmiş olsaydı bugün biz başka bir noktada olurduk, binlerce insan yaşamını yitirmemiş olacaktı.”

Tecridin yeniden devreye koyulduğunu söyleyen Güven, “Nedeni dünyadaki ve Ortadoğu’daki değişimde söz sahibi, bilgi sahibi olan sayın Öcalan’ın sesini kısmaya çalışıyorlar. Onun sesi çıktığında Rojava’da durum böyle gelişmeyecek. Ne Rusya, ne Amerika, ne İran şuanda yürüttükleri politikayı yürütemeyecek. Sayın Öcalan bu konuda aklıselim projeler geliştirerek, bu işe dur diyecektir. Onun için onun sesini kısıyorlar” dedi.

Güven, şunları ekledi: “Onun felsefesi İmralı duvarlarını çoktan aştı, tüm dünyaya yayıldı. Bunu artık kısmaları mümkün değil. Belki bugün sesinin dışarıya çıkmasını engelliyorlar ama onun felsefesi başta Rojava olmak üzere her yerde hayat buluyor ve bulacaktır da. 21’inci yüzyılda Kürtler artık bir statü sahibi olacaktır, bu sorun bizden de çıkmıştır. Artık Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. Yolumuz uzun, meşakkatli olabilir ama onurlu bir yoldur.”