Hollanda hükümeti Yahudi Soykırımı için özür diledi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik soykırım karşısında ülkesinin tutumu nedeniyle hükümet adına ilk kez özür diledi.

Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 75’inci yıldönümü dolayısıyla Amsterdam’da düzenlenen yıllık ulusal Holocauste anmasında konuşan Başbakan Rutte, “Hayatta kalan son kişiler hala aramızdayken, bugün hükümet adına dönemin hükümetinin tutumu nedeniyle özür diliyorum” dedi.

Rutte, “Anladım ki hiç bir kelime Holocauste’un temsil ettiği şeyi niteleyemez” diye ekledi.

Hollanda hükümeti şimdiye kadar dönemin yetkililerinin Yahudiler karşısındaki tutumuna ilişkin özür dilememişti.

Rutte, “Auschwitz’den 75 yıl sonra, antisemitizm halen aramızda ve bunun için o dönemde yaşananları tam olarak tanımak ve yüksek sesle dile getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda’da Yahudiler kitlesel olarak ölüm kamplarına gönderilmişti. O dönem ülkede 140 bin Yahudi yaşıyordu. Bunlardan sadece 102 bini hayatta kalabildi. 2012 yılında da bazı siyasi liderler konuyu gündeme getirmiş, yine Başbakan olan Rutte dönemin hükümetinin eylemleri konusuna resmi özür için yeterli bilgi olmadığını savunmuştu.

Rutte, 75 yıl sonra gelen özür açıklamasında, “Kurumlarımız adalet ve güvenliğin bekçileri olarak davranmadılar” dedi. Çok az sayıda Hollandalı memurun işgalcinin emirlerini yerine getirdiğini söyleyen Rutte, sürgünlerin yeteri kadar ve zamanında tanınmadığını kabul etti. Rutte, “Genel anlamda, çok çok az. Çok az koruma. Çok az yardım. Çok az tanınma” diye konuştu.