HPG Avaşin’deki Aris Faris şehitlerini andı-YENİLENDİ

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), mayıs ayında Avaşin bölgesinde Türk devleti tarafından kimyasal silahla katledilen beş gerillayı andı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG-BİM, 6-8 Mayıs tarihleri arasında Aris Faris alanında üç gün boyunca tarihi bir direniş yaşandığını, ağır kayıplar veren işgalcilerin sonuç alamayınca kimyasal silah kullandığını belirtti.

KİMYASAL SİLAH KULLANDILAR

Açıklamada şunlar ifade edildi: İşgalci Türk ordusunun Avaşîn bölgesine bağlı Aris Faris alanında geliştirmek istediği işgale karşı 6,7 ve 8 Mayıs günlerinde güçlerimiz tarafından büyük bir direniş sergilenmiştir. Üç gün boyunca sergilenen direnişte birçok farklı taktik ile vurulan işgalciler ağır kayıplar vermişlerdir. Bir grup yoldaşımız savaş mevzilerinde ve tünellerinde kalma kararı vererek fedaice bir şekilde sonuna kadar direnmiştir. Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın sarsılmaz iradesi ve fedailiği karşısında sonuç alamayan faşist ve namert Türk devleti yine kimyasal silaha başvurarak yoldaşlarımızı alçakça ve namertçe bir şekilde katletmiştir. Aris Faris savaş mevzilerinde büyük cesaretiyle öncülük yapan Amara Cudî yoldaş komutasındaki Diyana, Jîn, Rûbar ve Sarya yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır.”

Gerillaların kimlik bilgileri şöyle paylaşıldı:

Kod Adı: Amara Cudî
Adı Soyadı: Cihan Kapar
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Taybet – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Avaşîn

Kod Adı: Diyana Maria
Adı Soyadı: Dîcle Omer Ahmet
Doğum Yeri: Dêrîk
Anne – Baba Adı: Felek – Omer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Avaşîn

Kod Adı: Jîn Yılmaz
Adı Soyadı: Bahar Nas
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Zeynep – Yusuf
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Avaşîn

Kod Adı: Rûbar Marufî
Adı Soyadı: Şervan Özkan
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Sarya – İsmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Avaşîn

Kod Adı: Sarya Çiya
Adı Soyadı: Sarya Mahmut
Doğum Yeri: Şam
Anne – Baba Adı: Cihan – Sabri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Mayıs 2021 / Avaşîn

AMARA CUDÎ

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:"Amara Cudî yoldaşımız sömürgeci soykırımcı Türk devletinin her türlü baskı ve zulmüne maruz kalan, köyleri yakılan ve öz yurtlarından sürgün edilen Mijînli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Başûrê Kurdistan’a geçen direnişçi Botan halkı yıllarca yerleşebileceği bir parça toprak arayışı içerisinde olmuştur. Böylesi bir gerçeklik içinde dünyaya gözlerini açan Amara yoldaşımız kendisini tanımaya başladığı günden itibaren hem halkının çektiği zulmü, hem de buna yol açan düşman gerçekliğini çok iyi tanıyıp bilince çıkarmıştır. Daha sonra Maxmur Kampı’nı kurarak onurlu ve direnişçi duruşundan asla taviz vermeyen Botan halkımızın yurtseverlik duyguları ve bilinci ile büyümüştür. Bu bilinçle erken yaşlarda mücadele etme, ülkesi Kürdistan’ı özgürleştirme ve yurduna geri dönmenin arayışı içerisine girmiştir. Ancak faşist soykırımcı Türk devletinin yenilgisiyle bu amacını gerçekleştirebileceğini gören Amara yoldaşımız Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır. Kürdistan dağlarına ulaştığında özgür kadın çizgisinin gelmiş olduğu düzey ve kadındaki güç dikkatini çekmiştir. Özgür bir kadının her şeyi yapabileceğine inanarak mücadele yaşamına başlamıştır. Kadın hissiyatı, komünalitesi ve yoldaşlık ilişkileri ilgisini çektiği gibi bunları sürekli yaşatmanın çabası içerisinde olmuştur. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak, kadın özgürlük çizgisini daha da derinleştirmek, şehitlerin emeğine layık olmak için birçok alanda istekli, coşkulu ve emekçi bir katılımın sahibi olmuştur. Temiz yüreği, büyük amaçları ve sarsılmaz iradesiyle günden güne tecrübe kazanmış ve yetkin bir YJA Star komutanı olmuştur. Soykırımcı düşmandan yaptıklarının hesabını sormak, halkının intikamını almak ve nihai zaferi gerçekleştirmek için Demokratik Modernite gerillacılığını geliştirmede önemli rol oynamış ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde öncülük yapmıştır. Duruşundan, katılımından ve kararlılığından taviz vermeden öncü fedai bir YJA Star komutanı olarak kahramanca şehadete ulaşmıştır.

DİYANA MARİA

Diyana Maria yoldaşımız Rojavayê Kurdistan’ın yurtsever Dêrîk kentinde dünyaya gelmiştir.

Dicle Nehri’nin kenarında her gün yüzünü Cudi’ye dönerek büyümüştür. Kürdistan dağlarına büyük bir merak duyarak ve bir gün bu dağlara ulaşmanın heyecanını yaşayarak Kürdistan Özgürlük Gerillası ile tanışmıştır. Bu temelde 2013 yılında Kürdistan dağlarına ulaşarak büyük bir tutku ile bağlı olduğu yaşama kavuşmuştur. Gerilla yaşamının gerçek anlamının sevgi olduğuna inanmıştır. Halk sevgisi, vatan sevgisi, yoldaşlık sevgisi, kadın sevgisi ve toplumu özgürleştirmenin sevgisi Diyana yoldaşımız için gerilla yaşamında ifadesini bulmuştur. Yaşamın ancak sevgi ile ifade edilebileceğine, özgür yaşamın sevgi ile yaratılabileceğine inanmıştır. Gerilla ve mücadele yaşamını bu inançla ele almış, emekçi ve özverili bir katılımın sahibi olmuştur. Uzun yıllar Heftanin alanında pratik faaliyetler yürütmüş, büyük tecrübeler kazanmış ve yetkin bir YJA Star komutanı olmayı başarmıştır. Aldığı tecrübeleri Demokratik Modernite Gerillası çizgisinde yeni dönem tarz ve taktiği ile pratiğe koymak için askeri ve ideolojik eğitimler görmüştür. Bu eğitimlerdeki örnek duruşu ile yoldaşlarına güç vermiş, aldığı güçle de Avaşîn bölgesine geçmiştir. Avaşîn’de yazılan tarihi direnişin hiç unutulmayacak kahramanlarından biri olarak şehadete ulaşmıştır.

JİN YILMAZ

Jin yoldaşımız Sêrt’li yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Soykırımcı Türk devletinin köy yakma ve Kürdistan’ı Kürtsüzleştirme politikaları sonucunda Türkiye metropollerinde büyümek zorunda kalmıştır. Ancak yurtsever aile çevresinden aldığı kültürle her daim ülkesi Kürdistan’a ve halkına bağlı bir biçimde yetişmiştir. Bir kadın olarak derin özgürlük arayışına sahip olan Jin yoldaşımız, 2015 yılında sömürgeci TC devletinin Kürt halkına karşı Çöktürme Planı’nı devreye koyup saldırmasından sonra Kürdistan Özgürlük Gerillası’na katılarak en etkili cevabı vermiştir. Bakurê Kurdistan’da gerilla pratiğine başlayan, Metina’da tecrübe kazanan ve sevilen bir komutan olan Jîn yoldaşımız askeri akademilerde yeni dönem gerilla çizgisini daha iyi kavrama ve pratikleştirme temelinde eğitim görmüştür. Aldığı bilinç, perspektif ve yaşadığı tecrübe ile Avaşîn bölgesine geçen Jin yoldaşımız burada işgalcilere karşı en etkili direnişlerin sergilenmesinde aktif rol oynayan bir YJA Star komutanı olmayı başarmıştır. Özgür Kürt kadınının teslim alınamaz iradesini ve onurlu kimliğini layıkıyla temsil etmiş ve kahramanca şehadete yürüyüşüyle de bunu ispatlamıştır.

RÛBAR MARÛFÎ

Rûbar yoldaşımız yurtsever Colemêrg’in Marufî aşiretine mensup bir ailesinde dünyaya gelmiştir. Yurtsever ailesinden ve çevresinden aldığı toplumsal kültür ve bilinçle büyümüş, halkının yüz yüze olduğu soykırım siyasetini çocuk yaşta gördüğü devlet zulmü ile tanımıştır. Kürdistan’da ancak bir gerilla olarak özgür yaşanabileceğine ve özgür yaşamın da bu yolla yaratılacağına inanan Rûbar yoldaşımız 2013 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Metina ve Zap alanlarında kalıp tecrübe edindikten sonra Avaşîn alanına geçmiştir. Fedakar, emekçi ve hesapsız katılımıyla Avaşîn’deki pratiğe katılan ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde aktif rol oynayan Rûbar yoldaşımız tüm yoldaşlarının sevgisini ve saygısını kazanan bir komutan olmuştur. Aris Faris alanında yaşanan çatışmalarda ve geliştirilen eylemlerde cesareti ile büyük bir kahramanlık örneği sergilemiştir.

SARYA ÇİYA

Sarya yoldaşımız tarihe geçen direnişiyle tüm insanlığa mal olan Kobanê’nin yurtsever bir ailesinin ferdi olarak dünyaya gelmiştir.

Kobanê direnişinde Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın verdiği savaşı, oynadığı rolü ve birçok kahramanlık örneğini bizzat görerek bundan etkilenmiştir. Kürdistan şehitlerine olan bağlılığı temelinde Kobanê özgürleştirildikten sonra kendisine gerillaya katılma sözü veren Sarya yoldaşımız, 2016 yılında Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır. Önder Apo’nun hep özlemini duyduğu Kürdistan dağlarına ulaşmak Sarya yoldaşımızda büyük bir heyecan ve moral yaratmıştır. Bu temelde parti yaşamına ve yoldaşlığa daha güçlü katılmaya çalışmıştır. Hakiki, özgür, anlamlı ve sevinçli bir yaşamın ancak gerillada mümkün olduğuna inanmış, sistemde özgür bir yaşamın mümkün olmadığının bilinci ile hareket etmiştir. Özgür bir Kürt kadını ve Önder Apo’nun hakiki bir yoldaşı olmanın çabasıyla kendisini eğitip Apocu ideolojide derinleşmiştir. Azimli ve kararlı bir YJA Star militanı olarak Avaşîn alanına geçmiş, pratik çalışmalarda ve yaşamda öncülük yapmıştır. Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde yüksek cesareti ve kararlılığıyla düşmana korku salan yiğit Kürt kadınlarından biri olarak kahramanca şehadete ulaşmıştır.

Başta şehit yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve tüm yurtsever Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. Şehitler çizgisinin, amaçlarının ve anılarının her daim takipçisi olup intikamlarını alarak mücadelemizi yükseltme sözü veriyoruz.”