Irak’ta 340’ı aşkın kişinin idam kararı onaylandı

Irak’ın başkenti Bağdat’taki intihar saldırıları ardından yetkililer, yüzlerce tutuklunun idam kararlarını onaylandığını bir kez daha hatırlattı.

Irak Cumhurbaşkanlığı, şu ana kadar kriminal olaylar veya terörizmden mahkum edilmiş 340’ı aşkın kişinin idam kararının onaylandığını bir kez daha vurguladı. Henüz bu karar uygulamaya geçirilmedi ancak her an gerçekleşebilir.

Bu kararların çoğunluğu önceki cumhurbaşkanları tarafından onaylandı ancak 2018’den beri görevde olan Berhem Salih döneminde de devam etti. Salih kişisel olarak idama karşı olduğunu söylüyor.  

Irak’ta 2019 yılında 100 idam gerçekleşti. Bu da dünyadaki her yedi idamdan birine denk geliyor.

Perşembe gün DAİŞ çetelerinin Bağdat’ta 32 kişinin ölümüne neden olan iki intihar saldırısı şok etkisi yarattı. Bağdat’ta 2017’den beri bu tür saldırılar gerçekleşmemişti.

Berhem Salih, Perşembe günkü saldırıdan bu yana sosyal ağlarda DAİŞ’lilere yönelik “idam kararlarını uygulamamakla” suçlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “idam cezasının siyasi bir araç” olarak kullanıldığının yeni bir kanıtı olduğu tepkisinde bulunuyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, 2020 yılının sonundaki bir açıklamasında Irak’ta adil olmayan davalarla hak ihlallerinin sıklıkla yaşandığını belirtmişti.