KNK'den Berwari’nin tutuklanmasına tepki

KNK, üyesi Mela Nezir Berwari’nin tutuklanmasını kınadı ve "Siyasi tutsakları serbest bırakın" diye seslendi.

KNK Yürütme Konseyi, Duhok’ta tutuklanıp 7 yıl ceza verilen KNK üyesi Mela Nezir Berwari hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Güney Kürdistan’da özellikle Behdinan bölgesinde bir süredir muhalif gazeteci, yazar ve siyasetçiler fikirlerinden dolayı tutuklanarak cezalandırılıyor. Bunlardan biri olan KNK üyesi Mela Nezir Berwari’ye siyasi çalışmalarından ötürü Şubat ayında gözaltına alındıktan sonra Duhok Mahkemesi tarafından 7 yıl ceza veriliyor. Halkı için çalışan bir yurtsever olan, KNK ile birlikte aynı zamanda YNK üyesi de olan Mela Nezir’in KDP’ye muhalif olduğu doğrudur ama bu onun yasal ve demokratik hakkıdır" denildi.

'KDP'YE MUHALİF OLAN TUTUKLANIYOR'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Bu tür isimlerin tutuklanması kabul edilemez. Siyasi saiklerle gerçekleştirilen bu tür cezalandırmalar hukuk ve adalet ilkelerine aykırıdır. Bu yüzden Mela Nezir Berwari’nin cezalandırılmasını sert bir şekilde kınıyor, Bölge Yönetimine seslenerek bu tür uygulamaları sonlandırmalarını ve siyasi tutsakları serbest bırakmalarını istiyoruz.

Kürdistan Bölgesinde Mela Nezir dışında pek çok siyasi tutsak KDP’ye muhalif oldukları gerekçesiyle tutuklandı. 82 siyasi tutsak yaşanan adaletsizliği protesto etmek için iki haftayı aşkın süredir açlık grevinde. Bölgesel Hükümet tutsakların talebini dinlemeli ve bu sorunlara adil bir çözüm bulmalıdır.

Bizler Kürt  halkı olarak siyasilerin işgalciler tarafından tutuklanmasına alışığız ama bir Kürt hükümetinin siyasi saiklerle aktivistleri tutuklayıp cezalandırması kabul edilemez. Bir Kürt hükümeti tarafından tutuklanan Behdinan tutsaklarının durumunun uluslararası kuruluşların gündeminde olması dahi bir utanç kaynağıdır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin bu kuruluşların çağrılarına olumlu yanıt vererek bu soruna adil bir çözüm bulmalıdır."