KONGRA-GEL’den ‘10 Aralık Dünya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günü’ çağrısı

KONGRA-GEL Eşbaşkanlık Divanı, 10 Aralık’ın Dünya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günü olduğunu belirterek, bu vesileyle 11 Aralık’ta yapılacak kitlesel eylemlere katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan KONGRA-GEL Eşbaşkanlık Divanı, Kürt halkı ve dostlarını dünyanın her yerinde 11 Aralık’ta yapılacak eylem ve etkinliklere güçlü katılmaya çağırdı.

KONGRA-GEL’in açıklaması şöyle:

“Kürdistan coğrafyasını ve halkını bölüp parçalayan, sömürgeleştiren, Kürt isyanlarının bastırılmasında Türk devletine her türlü desteyi veren egemen güçler, İmralı adasında Önder Apo’ya yönelik oluşturulan özel koşulların da sorumlusudur.

İmralı sisteminin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve uluslararası insan haklarına uygun olmadığını ve acilen düzeltilmesini isteyen CPT raporuna rağmen; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin (AKBK) gösterdiği tolerans nedeniyle Türk hükümeti bugüne kadar hiçbir adım atmadığı gibi, İmralı’daki baskı ve ağır tecrit koşullarını, tüm Türkiye ve Kürdistan’daki diğer zindanlarda da yaygınlaştırılarak uyguladı.

Halkımızın ve dostlarının yoğun eylemleri ve bazı sivil toplum kurumlarının başvurusu ile nihayet Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi İmralı’daki ihlalleri gündemine alarak tartıştı ve 2022 Eylül ayına kadar Türkiye’ye süre tanıdı. İmralı ve tüm zindanlardaki ağır insan hakları ihlallerine rağmen, AKBK Türkiye’ye karşı toleranslı tutumunu hala sürdürüyor.

Çöküş sürecinde olan AKP-MHP faşist hükümetinin halkımıza yönelik yoğunlaştırdığı savaş, başta Kürt ve Türk halkı olmak üzere tüm bölgede ağır yıkımlara neden olmaktadır.

Türkiye, Kürdistan ve tüm bölgede yaşanan sorunların çözümünde, Önder Apo kilit bir rol oynamaktadır. Önder Apo’nun özgürlüğü, yaşanan bu ağır sorunların çözülmesi demektir. Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’da barış ve demokrasiye geçiş demektir. Bunun için başta AKBK olmak üzere uluslararası kurumlara yönelik kamuoyu baskısının oluşturulması için bu süreçte yaratıcı eylem ve etkinliklerin yapılması oldukça önemlidir.

Bu nedenle de ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin ‘Dünya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günü’ olarak ilan ettiği 10 Aralık günü önemli bir fırsattır. Bu vesileyle yapılacak olan eylem ve etkinliklere güçlü katılarak, Önder Apo’nun özgürlüğünü kamuoyunun gündemine taşımalıyız.

Kitlesel eylemlilikler 11 Aralık Cumartesi günü yapılacaktır. Halkımızın ve dostlarımızın tüm dünya da yaşadıkları her yerde yapılacak eylem ve etkinliklere güçlü katılması oldukça önemlidir.

Halkımıza ve dostlarımıza çağrımız; “Dünya Abdullah Öcalan’a özgürlük Günü”nü büyük coşku ile karşılayalım, güçlü kamuoyu oluşturarak AKBK ve ilgili uluslararası kurumlar üzerinde baskı oluşturalım."