Kürt doktorlar AK Genel Sekreterliği ile görüştü

Kürt Akademisyenler Ağı’na bağlı hekimlerden oluşan bir heyet, Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreterliği ofisi yetkilileri ile tecrit ve açlık grevlerine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.

İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) genel sekreterliği ve AK Genel sekreterliğine birer mektup yollayan Kürt hekimlerin talebine AK Genel Sekreterliği ofisi karşılık verdi. Hekim heyeti, sekreterlik yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmeden önce Kürt Akademisyenler Ağı’na mensup hekim heyeti, 2 Mart ve 24 Mart tarihlerinde Strasbourg’da tecride karşı açlık grevi eyleminde olan eylemcileri ziyaret etmişti

AK Genel Sekreterliğindeki görüşmeye Dr. Mehmet Köroğlu ve Dr. Dersim Dağdeviren katıldı. Görüşme sonrasında bilgi veren Dr.Dersim Dağdeviren, görüşmede açlık grevlerini dile getirdiklerini söyleyerek, daha önce gönderdikleri mektupta da bunları yazdıklarını belirtti.

Özellikle açlık grevindeki eylemcilerin sağlık durumunun kritik düzeyde olduğuna dair bilgileri paylaştıklarını ifade eden Dağdeviren, “Yetkililere her an ölümlerin gerçekleşebileceğini ilettik. Eylemcilerin sağlık durumlarının yanısıra, eylemcilerin taleplerine yönelik hekimler olarak da görüşlerimizi dile getirdik. Açlık grevcilerin talebi olan ‘tecridin kaldırılması’ talebinin hepimizin talebi olduğunu vurguladık” dedi.

Tecrit işkencesi konusunda AK ve CPT’nin de mutabık olduğuna dikkat çeken Dağdeviren, “Kendi tüzüklerinde de tecridin işkence olarak yer aldığını hatırlattık.” dedi.

Görüşmede, işkencenin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunun altını çizdiklerini söyleyen Dr. Dersim Dağdeviren şöyle konuştu:  “Görüşmede eylemcilerin amaçlarının, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu ve ailesinin ve avukatlarının düzenli olarak ziyaretlerini gerçekleştirmesi olduğunu belirttik. “

Yetkililerin AK ve CPT’nin konuyu yakından takip ettiklerini söylediklerini ifade eden Dağdeviren, yetkililerin eylemcilerin talebi ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini söylediklerini sözlerine ekledi.