Kürdistanlılardan BM önünde Şengal protestosu

Türk devletinin isteğiyle Hevlêr ve Bağdat arasında Şengal'in geleceğine ilişkin imzalanan antlaşmaya karşı "Şengal'in işgaline izin vermeyeceğiz, Şengal'in statüsü tanınsın" talebiyle İsviçre'nin Cenevre kentinde bir yürüyüş düzenlendi.

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S)'nin çağrısıyla kent merkezinin en işlek caddelerinden Chantepoulet meydanında Kürdistanlı kurumların da katılarak destek verdiği bir yürüyüş düzenlendi. 

"Şengal'de ikinci bir katliama izin vermeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri PKK, YPG, YPJ bayrakları taşındı. 

Şengal'in statüsünün tanınmasına yönelik ve Şengal halkına danışılmadan yapılan antlaşmaya karşı sloganlarla halk buradan Birleşmiş Milletler Ofisine doğru yürüyüşe geçti.

KARAR ŞENGAL HALKINA BIRAKILMALI

Yaklaşık 1 saat boyunca kent merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından BM Cenevre Ofisi önüne ulaşan halk burada bir miting gerçekleştirdi. 

9 Eylül  tarihinde Colemêrg'te çıkan çatışmada şehit düşen Çekdar Amed (Azad Şık) şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

CDK Lozan Eşbaşkanı Nezahat Ergüneş ile CDK Cenevre Eşbaşkanı Salih Sağlam eylemde birer konuşma yaptı. 

Yapılan konuşmalarda "Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Avrupa ülkelerine buaradan çağrımızdır. Dün Şengalde DAİŞ barbarlığı bugün Türk devleti ve Erdoğan faşizmi tarafından sürdürülmektedir. Bizler Şengal halkının taraf olmadığı bu kirli anlaşmayı tanıdığımızı beliritiyoruz" denildi.

Fransızca bildirilerinin okunduğu eylem Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle Strasbourg'ta devam eden eylem kapsamında 28 Ekim'de başlayacak olan 3 günlük oturma eylemine katılım çağrısı ardından sloganlarla sınlandırıldı