Kürt Dostluk Grubu’ndan AP ve Irak’a Şengal yönetimini tanıma çağrısı

AP Kürt Dostluk Grubu üyelerinin AP’nin yanı sıra Irak hükümetine hitaben yazdıkları mektupta, Şengal’de Irak’ın merkezi kontrolünü yayma çabalarının tehlikeli olduğu uyarısında bulunulurken, KDP’nin sorumluluğuna da dikkat çekiliyor.

Avrupa Parlamentosu (AP)  Kürt Dostluk Grubu üçlü koordinasyon üyeleri François Alfonsi (Yeşiller/EFA Grubu), Andreas Schieder (Sosyal Demokat Grubu) ile Nicolaj Villumsen (GUE/NGL Grubu) tarafından yazılan bir mektupla, Şengal’in durumuna ilişkin uyarılar paylaşıldı. Mektup, Irak’ın AB nezdindeki büyükelçisi Sadiq Alrikabi, AP’nin Irak’la İlişkiler Delegasyonu Başkanı parlamenter Sara Skyttedal ile AP Irak Raportörü Mick Wallace’e gönderildi. Ayrıca Şengal’deki demokratik özerk yönetimin de bilgilendirileceği duyuruldu.

Irak merkezi hükümetiyle Şengal halkı arasında yaşanan krizin bölgenin istikrarı ve halkın refahı için tehlikeli olduğu vurgulanan mektupta, Êzidî Kürtlerin yaşadığı soykırıma dikkat çekiliyor. Êzidî Kürtlerin kendi kültürleri, dini ve tarihi miraslarına sahip oldukları ve son olarak 2014’te DAİŞ çetelerinin ‘74’üncü fermanına’ maruz kaldığının hatırlatıldığı mektupta, sonrasında Êzidîler için güvenli yaşamın ciddi önem kazandığının altı çizildi.

'IRAK’IN TALEPLERİ DEMOKRATİK VE ÇOĞULCU ANLAYIŞA AYKIRI'

Şengal’de Êzidî halkının kendi özerk yönetimini oluşturduğunun ifade edildiği mektupta, demokratik yönetim, asayiş güçleri, YBŞ ve YJŞ’nin bu yönetimin parçaları olduğu belirtildi.

Irak hükümetinin Şengal’deki özerk yönetimin lağvedilmesi yönündeki taleplerinin çoğulculuk ve demokrasi anlayışına uymadığına işaret edilen mektupta, bu taleplerin Bağdat ile KDP kontrolündeki Güney Kürdistan bölgesel hükümeti arasında varılan bir anlaşmaya dayandığı hatırlatıldı.

KDP’NİN DAİŞ’İN KATLİAMINDAKİ SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Mektupta, KDP’nin 2014’teki DAİŞ katliamında sorumluluğu olduğu ve bu nedenle Êzidî halkının KDP’yi kesinlikle kendi temsilcileri olarak görmediğinin altı çizildi.

Şengal’in kendi kendini yöneten bir bölge olmasının önemine işaret edilen mektupta, hali hazırda oluşturulan özerk yönetimin tanınması çağrısı yapıldı. Mektupta, 9 Ekim’de KDP ve Bağdat hükümeti arasında varılan anlaşmanın Şengal’deki yönetimi de içerecek şekilde yeniden müzakere edilmesi de isteniyor.

Dostluk Grubu, yaşanan bu gerilimin barışçıl çözümü konusunda üzerlerine düşecek görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını da belirtti.