Lozan-Cenevre yürüyüşü 2. gününde

Lozan-Cenevre Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşü'nün 2. etabı, İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

4 parça Kürdistan’dan, aralarında tanınmış siyasetçi, yazar, sanatçı, gazeteci, akademisyen, kurum ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu 100'ü aşkın ismin, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre’ye başlattığı ulusal birlik yürüyüşünün 2. etabı başladı.

Lozan’da dün sabah saatlerinde yapılan basın toplantısının ardından başlayan yürüyüşün ilk etabı, akşam saatlerinde İsviçre’nin Renens kentinde sonlandırılmıştı. Yürüyüşün ardından Renens gösteri salonunda yürüyüşçülerin katılımıyla ulusal birlik konulu bir panel düzenlendi. Panelin ardından ise yürüyüşte yer alan Kürt sanatçıların katılımıyla görkemli bir konser düzenlendi. 4 parçadan yüzlerce Kürdistanlı'nın katıldığı konserde, bütün sanatçılar hep bir ağızdan Herne Peş Marşı'nı seslendirdi.



Ulusal Birlik Yürüyüşçüleri, yürüyüşlerinin ikinci etabına ise Cenevre Place de Neuve’de start verdi.  “Ji Bo Têkbirina Dagirkeriyê Yekîtiya Netewî Ava Bikin”, “İşgale karşı Rojava’yı savun” pankartları arkasında bir araya gelen yürüyüşçüler, buradan Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisi önünde doğru yürüyor.  Yürüyüşte, sık sık “Yaşasın Kürtlerin birliği”, “İşgale karşı Rojava’yı savun” sloganları atılıyor.

Kürt partilerini zaman geçirmeden ulusal birliği inşa etmeye davet eden yürüyüşçüler, aynı zamanda başta BM olmak üzere uluslararası kurumlara Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırıları karşı harekete geçme çağrısı yapıyor.

TALEPLER

Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşçülerinin talepleri şu şekilde:

"Tüm Kürdistani örgüt ve partiler bir an önce bir araya gelmeli ve birlik için ortaklaşmalı.

Ortak strateji, ortak savunma, ortak diplomasi için adımlar atılmalı. Bu çerçevede ulusal birliğin sağlanması için aydın ve sanatçıları rol üstlenmeye çağırıyoruz.

Türk ordusunun kayıtsız şartsız derhal Kuzey-Doğu Suriye ve Efrîn'den çıkarılması.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki halkların güvenliği için hava sahasının (insani yardım çalışmaları hariç) tüm uçuşlara kapatılması.

BM denetiminde Türkiye ile Kuzey ve Doğu Suriye arasındaki sınıra acilen barışı korumak amacıyla uluslararası askeri güçlerin konuşlandırılması.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetiminin tanınması ve Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcilerinin BM’nin Suriye Anayasa Komite Toplantılarına katılımlarının sağlanması.

Rojava`da yerinden göçertilen insanların güvenli bir şekilde yerlerine dönmelerinin sağlanması ve zararlarının tazmin edilmesi.

Rojava’daki etnik temizliğin önüne geçmek için Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmalı.

Savaşa finansman sağlayan Türk turizmi ve malları boykot edilmeli."