Lozan’dan Cenevre’ye uzun yürüyüş ikinci gününde

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanması için Lozan’da başlayan uzun yürüyüş ikinci gününde devam ediyor.

Uzun yürüyüş, 98 yıl önce Kürdistan’ın parçalanmasını sağlayan Lozan anlaşmasının imzalandığı bina önünde 10 Temmuz günü başladı.

Defend Kürdistan (Kürdistan’ı Savun) İnisiyatifi’nin çağrısıyla Kürdistanlı, Türkiyeli, İsviçreli ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden özellikle siyasetçi, sanatçı, yazar, enternasyonalist ve akademisyenlerin aralarında olduğu yüzlerce kişi bir basın açıklaması ile yürüyüşe start verdi.

“Türkiye İşgaline Karşı Kürdistan'ı Savunalım” şiarıyla yürüyen eylemciler Cumartesi akşamı Morges kentine ulaşarak, ilk etabı tamamladı.

Pazar sabahı Morges kendinden yürüyüşe devam eden eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, PKK ve TJK-E ile Birleşik Mücadele Güçleri'nin bayrak flamalarını taşıdı.

Yürüyüş öncesi Parc de l'Independance (Bağımsızlık Parkı) alanında bir araya gelen eylemciler, burada Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri şahsında 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Yürüyüş tertip komitesi adına Salih Sağlam, yürüyüşe ilişkin bilgi verirken Defend Kürdistan adına Kürt siyasetçi Serhat Agirî, “Dün Kürt halkına zorla dayatılan Lozan antlaşması, bugün ise antlaşmanın güncelleme çabasını kabul etmediklerini, Kürt halkına uygulanan soykırım saldırılarına karşı ise halk olarak sonuna kadar direneceklerini dile getirdi” dedi.

Agirî, “Önderliğimizin paradigmasını ve Medya Savunma Alanları'nda gerillanın mücadelesine sahip çıkarak 40 milyon halka reva görülen soykırım konseptine karşı bizler kendi dilimize, kendi kimliğimize ve toprağıma sahip çıkacağız. Dört parça Kürdistan'ın özgürleştirilmesi ve Önderliğimizin özgürleştirilmesine engel olma çabası içerisinde ortaya konan Lozan antlaşmasının bir yüz yıl daha Kürt halkına dayatılmasına izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Konuşmalar ardından eylemciler işgal ve soykırıma karşı sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Eylemciler akşam saatlerinde Gland şehrinde eylemlerinin ikinci etabını tamamlayacak.

Eylemin ikinci gününün kültür hareketi TEV-ÇAND sanatçılarının yer alacağı konser etkinliği ve bir panelle tamamlanması bekleniyor.