MÖP: Êzidî halkını sahiplenmek Mezopotamya değerlerini sahiplenmektir

Êzidîleri sahiplenmenin ve yanlarında durmanın, Mezopotamya’nın tüm insanlık değerlerini sahiplenmek anlamına geldiğini kaydeden Mezopotamya Özgürlük Partisi, temsilcisi olduğu Asuri-Süryani-Keldani halkını, Êzidî halkıyla dayanışmaya çağırdı.

Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP), Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Merwan Bedel’i katleden Türk devletini kınayan bir açıklama yayınladı.

Irak hükümetinden ve KDP’den Êzidîlerin siyasi iradesine saygı duymalarını beklediklerini ifade eden MÖP, temsilcisi olduğu Asuri-Süryani-Keldani halkını da Êzidî halkıyla dayanışmaya çağırdı.   

Mezopotamya Özgürlük Partisi, şu mesajları verdi:

“MÖP olarak, Asuri/Süryani/Keldani halkı adına, Mezopotamya’nın kadim toplumlarından biri olan Êzidî öncülerinden Merwan Bedel’e yapılan saldırı kınıyoruz. Hayatını kaybeden, Êzidî toplum öncüsü, Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Merwan Bedel’i saygı ile anıyoruz.

Bu saldırılar Êzidîlere yönelik yeni değil ve ilk değil. Êzidî toplumu komşularıyla iyi geçinen, yaşadığı toplumlar arasında emeğe katkısı olan bir topluluk konumu taşımaktadır. Êzidî toplumu tarihten gelen bağlar, inanç olarak insanlık değerlerini taşıması sonucu, Mezopotamya ve Batı Ermenistan coğrafyalarında yaşayan Hristiyan uluslarla dostane ilişkileri bulunmaktadır. 1915 Seyfo/Soykırım sürecinde ittihatçı soykırımcı zihniyete karşı onurlu bir duruş sergilemiştir. Bu yüzden Asuri/Süryani/Keldani ve Ermeni ulusları Êzidîlere büyük değer vermekte, onların yaşadıkları acıları çok iyi hissetmektedirler.

Êzidîler iki yönlü yüzyıllardır baskıya uğramaktalar; biri inanç, ikincisi kimliklerinden dolayı. Ortadoğu’yu cehenneme dönüştüren siyasal İslam, feodalizm ve faşizm Êzidîleri insandan saymamakta, onları düşman olarak görmektedir. Oysa bu çirkin zihniyeti Êzidîlere ve diğer toplumlara dayatanlar, insanlık düşmanlarıdır.

Êzidîler her topluluk gibi kendi özgür iradeleri ile, kendi siyasi kaderlerini çizme hakkına sahipler. Biz bu hakkı kutsal görüyor, Irak hükümetinden ve KDP’den Êzidîlerin siyasi iradesine saygı göstermelerini bekliyoruz.

Kim Türk soykırımcı devlet ile işbirliği yapıp, Êzidîlerin siyasi kazanımlarına ve iradesine yöneliyorsa, bilsin ki tarihe karşı insanlık suçu işlemektedir.

Êzidîlere yönelik saldırılarda, dünya kamuoyuna çağrımız, Türk devletine karşı tavır almalarıdır.

Êzidîleri sahiplenmek, dostluk göstermek ve yanlarında durmak, Mezopotamya’nın tarihi topluluğunu, tüm insanlık değerlerini sahiplenmek anlamındadır.

MÖP olarak; Asuri/Süryani/Keldani halkını, dost Êzidî ulusuna sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz.”