Melenchon’dan Fransız hükümetine ‘HDP’ tepkisi

Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise) partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, HDP’yi kapatma tehdidi karşısında Fransız hükümetinin sessizliğine tepki gösterdi.

Bouches-du-Rhone bölgesi milletvekili ve France Insoumise Meclis Grup Başkanı Jean-Luc Melenchon, HDP’ye yönelik tırmanan baskı kampanyası ve kapatma davasına ilişkin Fransa Dışişleri ve Avrupa Bakanı’nın yanıtlaması için bir soru önergesi verdi.

Melenchon, 2016’daki darbe teşebbüsünden bu yana Türk Cumhurbaşkanı’nın özellikle HDP’ye yönelik “tasfiyeler ve baskıları” arttırdığını belirtti.

Tutuklanan belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri ile gasp edilen belediyeleri hatırlatan Melenchon, “Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir eşiği aştı: 17 Mart günü, bir savcı Anayasa Mahkemesi nezdinde ‘terörizmle mücadele’ kılıfı altında HDP’nin yasaklanması ve kapatılması için süreç başlattı” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı adayı Melenchon, “HDP ile düzenli ve kardeşçe ilişkilerimiz var; alana çok sayıda görevli gönderdik. HDP büyük bir demokratik partidir, eylemi ve programı Türkiye’de demokratik yaşamı besliyor. Kürt bileşimi çok açık bir şekilde Türkiye’de ve tüm Ortadoğu’da siyasi bir çözümün anahtarlarından birini temsil ediyor” diye ekledi.

Şu ana kadar çok sayıda uluslararası güç ve kurumun kapatma tehdidine tepki verdiğini belirten Melenchon, “ABD’nin bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uyardığını” hatırlattı.

“Fransa henüz tepki vermedi” eleştirisinde bulunan Melenchon, şunları ifade etti: “Sayın Bakan, Sizden Fransa’nın değerlerini hatırlatmak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan demokrasiye ve Türkiye’deki tüm halklara saygı göstermesini talep etmek için acilen müdahalede bulunmanızı istiyoruz. HDP yaşamalı ve huzur içinde olmalı.”