Nazi yapılanmaları ‘münferit’ deyip geçiştirdiler

Almanya’da Frankfurt emniyeti içinde deşifre edilen Nazi hücresinin yankıları sürerken, eyaletler aşırı sağcı yapılanmalar için ‘münferit’ deyip geçiştirdi.

Aralık ayının başında NSU davası avukatlarından Seda Başay Yıldız’a gönderilen ölüm tehdidinin ardından Frankfurt’ta polis birimleri içerisinde örgütlü bir Nazi hücresi açığa çıkartılmıştı. Bir mesajlaşma uygulaması üzerinden sürekli birbirlerine Nazi rejimini çağrıştıran paylaşımlar yapan polislerden 6’ısı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Alman emniyeti içindeki aşırı sağcı yapılanmanın Frankfurt emniyetiyle sınırı olmadığına dair güçlü kanılar var. Ancak buna rağmen ülkedeki 16 eyaletin güvenlik birimleri, polis içindeki Nazi yapılanmalarına karşı duyarsız. Bu bilgi, birçok medya kuruluşunun üyesi olduğu Funke Medya Grubu’nun konuya ilişkin eyalet içişleri bakanları ve Federal Polis’e gönderdiği sorulara verilen yanıtlarda ortaya çıktı.

EYALETLER: SADECE BİRKAÇ MÜNFERİT OLAY

Üstelik Kuzey Ren Vestfalya (NRW), Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen, Hesen ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinin içişleri bakanları “Eyaletinizde anayasaya göre suç olan aşırı sağcı sembolleri kullanan kaç polis tespit ettiniz?” sorusuna yanıt vermedi. Soruya yanıt veren diğer eyaletler ise söz konusu suça ilişkin her hangi bir istatistik tutulmadığını ve sadece birkaç münferit olayın yaşandığını bildirdiler.

Ayrıca güvenlik birimleri içerisinde siyasi suçlar işleyen polis memurlarına ilişkin her hangi bir istatistiğin tutulmadığı bilgisi de Funke Medya Grubu’nun araştırmasında dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak öne çıktı. İşte ‘münferit olay’ dediği ve şu ana kadar çok azına ceza verildiği polis içeresindeki Nazi yapılanmaya dair birkaç eyalet yönetiminin verdiği yanıtlar:

- Berlin Eyaleti’nde son üç yıl içerisinde aşırı sağcı oldukları şüphesiyle 15 polis hakkında soruşturma başlatıldı. Ancak birçok soruşturma dosyasında hiçbir ilerleme sağlanmadan kapatıldı.

- Hamburg Eyaleti’nde 2015’ten bu yana sadece bir polis hakkında soruşturma açıldı, fakat onun da bu suçu işleyip işlemediği henüz doğrulanmış değil.

- Bavyera’da 2015’ten bu yana anayasaya karşı suç işlenmekten dolayı toplam 6 soruşturma açıldı.

- Baden-Würtemberg’te sadece 2018’te 6 olay tespit edildi.

- Feder Polis (Bundespolizei) içeresinde 2012’den bu yana toplam aşırı sağcı oldukları şüphesiyle 17 polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı, bunlardan sadece 3 memur görevden alındı.

NAZİ HÜCRESİ NASIL DEŞİFRE EDİLMİŞTİ?

Seda Başay Yıldız, Almanya'da 2000-2007 yıllarında 9’u göçmen ve bir kadın polisi 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası avukatlarındandı. Bir dönem Almanya’nın gündemini işgal eden NSU’nun 2000 yılında katlettiği Enver Şimşek'in ailesinin avukatlığını yapan Yıldız’a geçtiğimiz Ağustos ayında faks yoluyla bir ölüm tehdit gönderilmişti.

“NSU 2.0” imzalı hakaret içerikli mektubunda Yıldız “Küçük kızının kafasını keseriz” şeklinde tehdit edilmişti. Mektupta Yıldız’ın açık adresi ve diğer özel bilgileri de yer alması ise dikkat çekmişti. Avukat Yıldız’ın başvurusu sonrası yapılan incelemede söz konusu faks gönderilmeden kısa bir sürece Frankfurt’taki bir polis karakolunda gereksiz yere Yıldız’ın kimlik bilgilere bakıldığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine soruşturma genişletilirken, Frankfurt polisi içindeki bir Nazi hücresi de deşifre edildi. Bir grup polisin bir mesajlaşma uygulaması üzerinden sürekli birbirlerine Nazi selamı, Gamalı Haç ve Hitler’in fotoğrafları ile yabancı düşmanı içerikli yazılar gönderdikleri tespit edildi. 6 polis memuru hakkında polis birimleri disiplin soruşturması başlatırken, savcılık ise "anayasaya aykırı sembolleri kullanmak" suçlamasıyla dava açtı.

Soruşturma kapsamında görevleri askıya alınan polislerin evlerine de baskınlar yapıldı, cep telefonları ile bilgisayarlarına el konuldu. Soruşturma birimleri polislerin evinde birçok suç kanıtı buldu, ancak ayrıntılar verilmedi.