Neonaziler Kürt parlamenteri de ölümle tehdit etti

Kendilerini 9’u göçmen toplam 10 kişiyi öldüren NSU’nun devamı olarak tanıtan Neonaziler, Sol Parti’nin federal parlamenteri Gökay Akbulut’u da ölümle tehdit etti.

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 9’u göçmen ve bir kadın polisi 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)’ya atıfta bulunan bir grup Neonazi “NSU 2.0” imzasıyla son dönemlerde siyasetçileri, avukatları, sanatçıları ve insan hakları savunucularını ölümle tehdit ediyorlar. Tehdit edilenler genelde göçmen kökenliler ya da göçmenlerin haklarından yana olan ve aktif şekilde ırkçılıkla mücadele eden isimler.

Neonazilerin ölümle tehdit ettikleri isimlere Sol Parti’nin Federal Meclis Üyesi Gökay Akbulut da eklendi. Neonazilerin “NSU 2.0” adıyla Sol Parti’de yıllardır aktif şekilde çalışan Kürt kadın siyasetçi Akbulut’a gönderdikleri mektupla ölümle tehdit ettikleri öğrenildi.

Konuya ilgili açıklama Akbulut’un seçim bölgesi olan Baden-Würtemberg Eyaleti’nin Sol Parti teşkilatından geldi. Mektubun e-posta yoluyla gönderildiğini açıklayan teşkilat ne Akbulut’un ne de diğer partili arkadaşlarının Neonazilerin tehditlerinden korkmadıklarını bildirdi.

DEVLET KURUMLARININ SESSİZLİĞİNE KINAMA

Alman devlet kurumlarının sağcı terör karşısındaki sessizliğine dikkat çeken Baden-Würtemberg Eyaleti’nin Sol Parti teşkilatı, Neonazi ve yabancı düşmanı ırkçı fikirlere karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Sol Parti açıklamasında devamla başta polis birimleri olmak üzere Neonazilerin yuvalandığı devlet kurumlarda temizlik yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Baden-Würtemberg Eyaleti’nin Sol Parti sözcüsü Sahra Mirow ise Akbulut’un tehdit edilmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Federal hükümet ve eyaletlerin yönetimlerinin artık sağcı şiddet ve terörüne karşı sonuç alıcı tedbirler almasının zamanı gelmiştir” dedi.

TEHDİT MEKTUPLARI 27 KİŞİ VE KURUMA GİTTİ

Geçtiğimiz Aralık ayında “NSU 2.0” imzasıyla NSU davası avukatlarından Seda Başay Yıldız ilk olarak ölümle tehdit edilmişti. Dün ise Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth eyalet parlamentosunda yaptığı açıklamada, ülkenin sekiz ayrı eyaletinde 27 kişi ve kuruluşa “NSU 2.0” imzalı toplam 69 ırkçı tehdit içerikli mektup gönderildiğini duyurmuştu.

Genelde Hitler selamı “Heil Hitler” yazısıyla sona eren mektupların gönderildiği üç kişiye ait bilgilerin Hessen polisine ait üç ayrı bilgisayarda sorgulandığı ortaya çıkmıştı. Sağcı yapıların Hessen polisi içinde örgütlü olduğu zaten bir süredir gündemiydi, bu yeni skandalın ardından ise Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch geçtiğimiz hafta görevinden istifa etmişti.

AKBULUT JİTEM İMZASIYLA DA TEHDİT EDİLMİŞTİ

2017 yılında yapılan genel seçimlerde Sol Parti’nin listesinden Federal Meclis’e giren Gökay Akbulut geçtiğimiz Mart ayında ise sosyal medya hesabı üzerinden Türk devletinin kontrgerilla yapılanması JİTEM tarafından ölümle tehdit edilmişti. Akbulut’a gönderilen JİTEM'li Yeşil'li tehdit mesajını aynı sosyal medya hesabı, HDP'li sekiz milletvekili ile HDP'li Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'e de göndermişti.