Paris’ten Erdoğan’a jest: Bir Kürt siyasetçi tutuklandı

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Kasım’da Paris’e yapacağı ziyaret öncesi Kürt siyasetçi Ahmet Kaya, asılsız suçlamalarla tutuklandı.

Kürt siyasetçi Ahmet Kaya Paris'te Perşembe günü gözaltına alındı. Cuma günü mahkemeye çıkarılan Ahmet Kaya, olmayan pasaportu ile İngiltere, Almanya ve Türkiye'ye gitmekle suçlandı.

ASILSIZ SUÇLAMALARLA TUTUKLAMA

İkametgah kağıdı üzerinde sahte imza iddiası da ev sahibi tarafından yalanlandı. Ev sahibi, ikametgahın kendisi tarafından imzalandığını polislere belirtmesine rağmen, delil olarak gösterildi.

Kaya, var olmayan eşi ve çocuklarıyla, yazın Bodrum'a tatile gitmekle suçlanarak, cezaevine gönderildi.

FİŞLENMİŞTİ, ADLİ KONTROL ALTINDAYDI

2006 yılından bu yana Fransa'da siyasi sığınmacı olan Kaya, daha önce de Türkiye'de uzun yıllar cezaevinde kalmış, aldığı cezalar nedeniyle de şuan da Türk devleti tarafından aranan isimler arasında yer alıyor.

Aynı şekilde 2011 yılında Fransa'da siyasi kimliği nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan Kaya, Fransa'da da yargılandı.

Geçtiğimiz yıl sonuçlanan mahkeme sonucu, Terör Suçlusu Fişlemesi'ne tabi tutuldu.

10 yıl boyunca adli makamların izniyle ancak Fransa dışına çıkma hakkına sahip olan Kaya'nın pasaportu bulunmuyor.

Kaya, aynı zamanda aylık imzaya tabi tutuluyordu. İmza için gittiği anda Perşembe gözaltına alınan Kaya, Cuma saat 22:00 sularında çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Kaya'nın 20 Kasım'da tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ ÖNCESİ

Bu tutuklamanın, Erdoğan’ın Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıldönümü töreni için Paris’e yapacağı ziyaret öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Tutuklama aynı zamanda, Strasbourg’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto eylemlerinin yasaklanmasından sonrasına denk geldi.