PYD'nin 15. kuruluş yıldönümü Viyana'da kutlandı

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 15’inci kuruluş yılönümü Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir etkinlikle kutlandı.

Döbling Volkshochschule salonunda yapılan etkinlik, devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte, Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Rivar Diyar Derar ve PYD Viyana temsilcisi Sabri Hemo ile Avusturya Sosyal Demokrat Partili(SPÖ) siyasetçi Anton Handl birer konuşma yaptı.

Derar, Suriye savaşı başladığında diğer grupların farklı ajanlarla hareketi ettiğini ancak Kürtlerin örgütlenerek bulundukları bölgede kendilerini koruyup yeni bir yaşam modeli kurduğunu belirtti.

Derer, bu modeli sadece kendileri için değil Araplar ve diğer halklar için de kurduklarını kaydetti.

Araplarla Kürtlerin Kuzey Suriye'de kurdukları sistemin bölge halkları tarafından benimsenip sahiplenildiğini söyleyen Derar Kuzey Suriye halklarının çelişkiler üzerinden değil ortak değerler üzerinden bir araya geldiğine vurgu yaptı.

Bunun başka yerlere de örnek olacağına inandığını ifade eden Derar, Türk devletinin Efrîn işgaline de değindi.

Derar, “Efrîn'i işgal edenlerin hesaplayamadığı bir şey vardı, o da oradaki direnişçi halkın ve savaşçıların onlara teslim olmayacağıydı, Efrin'i işgal ettiler ancak Efrîn’in savaşçıları onları her gün vuruyor” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi olarak istedikleri şeyin özgür bir toplum yaratmak olmak olduğunu belirten Derar, bunun için de Türk çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn'in özgürleştirileceğini söyledi.

Kuzey Suriye halklarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerini hayata geçirerek demokratik bir sistem oluşturduğunu kaydeden Derar, Öcalan'ın aydınlattığı yolda yürümeye devam edeceklerini belirtti.

PYD Viyana sözcüsü Sabri Hemo, PYD'nin kurulduğu 2003 yılı sorası Baas rejimi tarafından katledilen PYD'li siyasetçileri anarak konuşmasına başladı. “PYD şehitleri olan ve bu şehitlerinin yolunda yürüyen bir partidir” diyen Hemo, Suriye savaşı başladığında Kürtler adına siyaset yaptığını iddia eden bazı partilerin muhalefet adı altında örgütlenen çetelerle hareket ettiğini hatırlattı.

Hemo, “PY Kürt halkının öz gücüne güvenip Rojava Devrime öncülük etti” diye ekledi.

Rojava ve Kuzey Suriye halklarının özgürlüğü için mücadelelerini her alanda sürdüreceklerini de söyleyen Hemo Avrupa'da yaşayan Kürtleri de Rojava Devrimini daha fazla sahiplenmeye çağırdı.

Kısa bir konuşma yapan SPÖ'lü siyasetçi Anton Handl ise Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini yürekten desteklediğini belirtirken, DAİŞ çeteleri başta olmak üzere bölge halklarının başına bela olan çetelere karşı verdikleri savaştan dolayı Kürtlere minnettar olduklarını ve bu mücadelelerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Etkinlikte Koma Mêdya, Koma Dem, Koma Arîn müzik gurupları sahne alırken, halaylar çekildi ve DAİŞ çetelerine karşı mücadeleyi anlatan bir skeç yapıldı.