Rusya'da Newroz kutlamaları

Rusya'nın birçok bölgesinde Kürtler Newroz kutlaması yaptı.

MOSKOVA

Rusya'nın başkenti Moskovada bir araya gelen Kürtler, Newroz'u kutladı.

Kosmos konser salonundaki kutlama, saygı duruşuyla başladı. Rusya Federasyonu Kürt Federal Ulusal-Kültürel Otonomisi Başkanı Ferhat Patiyev, Kürtler için Newroz'un özgürlük ve diriliş anlamına geldiğine dikkat çekti.

Uluslararası Kürt Kadınlar Hareketi (TJKN-Tevgera Jinên Kurd a Navnetewî) Eşbaşkanı Tara Qadir ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkının Newroz'unu kutladı. Qadir, Kürt Halk Önderi'ne dönük tecride dikkat çekerek, "Kürt Halk Önderi Öcalan özgür olmadığı sürece hiçbir Kürt özgür olamaz" dedi.

Kutlama birçok yerel sanatçının katılımıyla geç saate kadar sürdü. Kürtler, sanatçılar Deniz Esmer, Hemîde Mecît, Zahar ve Dia'nın şarkıları eşliğinde halay çekti. Kutlamada Koma Nûjîn govend gösterisini sunarken, çocuk koro grubu de şiir dinletisi sundu.  

KRASNADOR

Rusya'nın Krasnodar bölgesine bağlı Platnîrovsky ilçesinde yaşayan Kürtler, bir araya gelerek Newroz ateşini yaktı. Newroz ateşi etrafında def ve zurna eşliğinde halaylar çeken Kürtler adına konuşma yapan Platnîrovsky Kürt Meclisi'nden Nadire Çerkez ve Refîk Babayev, Newroz ateşinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkı için özgürlük ateşi olmasını diledi.

Konuşmalarda Türk devletinin faşist saldırılarına dikkat çekildi.

SARATOV

Saratov bölgesine bağlı Dergaçi ilçesinin Tîmûnîno köyünde yaşayan Kürtler de bir araya gelerek Newroz'u kutladı. Tîmûnîno Kürtleri adına konuşan İsmaîl Yusubov ve İbo Yusubov, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için direnişi büyütme mesajı verdi.