Rusya'dan Finlandiya'ya soykırım komisyonu önerisi

Rusya, komşusu Finlandiya'ya Karelya'da toplama kampları ve cezaevlerindeki katliamları araştırmak için ortak bir soykırım komisyonu kurmayı önerdi. Finlandiya öneriyi reddetti.

Finlandiya'nın Karelya'da toplama kamplarında 1941-1944 yıllarında tuttuğu Rus askerleri ve sivillerinin akıbetleriyle ilgili tartışmalar dinmek bilmiyor.
Karelya'da olanların açığa çıkarılması için Rusya'nın kurduğu Soruşturma Komitesi, Finlandiya hakkında soykırım gerçekleştirdiği suçlamasıyla dava açma kararı almıştı.
Ancak Rusya, dava açmadan önce sorunun diyalogla çözülmesi için Finlandiya'ya yeni bir öneride bulundu. Rusya Tarih Grubu, Karelya'da olanların araştırılması için Finlandiyalı tarihçilerin de yer alacağı ortak bir komisyon kurulmasını önerdi.
Haber ajansı Yle'ye öneriyi değerlendiren Finlandiya Ulusal Arşivi Şefi Jussi Nuorteva, “Biz her zaman tartışmalara açığız ama bir komisyon kurulmasıyla ilgilenmiyoruz” diyerek Rusya'nın önerisini reddetti.
Olası resmi ve gayriresmi yorumlar hakkında tartışmaya niyetlerinin olmadığını söyleyen Nuorteva, “Devletler değil araştırmacılar tarihi yazmalı ve tartışmalar özgür olmalı” dedi.

'FİNLANDİYA NAZİ ALMANYA İLE İŞ BİRLİĞİ YAPARAK KATLETTİ'

Rusya, Karelya'da yaşananları belirlemek için bir Soruşturma Komitesi oluşturmuştu. Komite, 1941-1944 yıllarında Finlandiya'nın denetimindeki 14 toplama kampında tutulan etnik Rusların barınma, gıda ve çalışma koşullarının yaşamlarını sürdürmeye uygun olmadığı değerlendirmesini yaptı. Kamplarda kalan 24 bin Rustan 2 bini çocuk 8 bininin yaşamını yitirdiği sonucuna ulaştı.
Finlandiya devletini Almanlarla iş birliği yaparak 7 bin Rus askerini gaz odalarında boğarak, kurşuna dizerek veya canlı canlı gömerek katletmekle suçladı.
Rusya Tarih Grubu, bundan birkaç hafta önce Moskova'da 2. Dünya Savaşı yıllarında Karelya'daki toplama kamplarındaki yaşam koşullarını ele alan bir video konferansı düzenledi. Finlandiya'dan konferansa Ulusal Arşiv Şefi Jussi Nuorteva katıldı.
Rusya tarafı Finlandiya'ya Karelya'da yaşananları belirlemek için ortak bir komisyon kurulmasını önerdi. Benzer bir komisyonun Sovyetler Birliği döneminde kurulduğunu hatırlatan Rusya Tarih Grubu, kampta yaşamlarını yitirenlerin sayıları ve adlarının belirlenmesini önerdi.

'KURBANLARI TANIYORUZ, CELLATLARINI TANIMIYORUZ'

Rus Tarih Grubu Üyesi Konstantin Mogilev, “Finlandiya'nın toplama kamplarında tutulan kurbanları gayet iyi tanıyoruz ama onların cellatları tanımıyoruz ve savaş sonraki durumlarını bilmiyoruz” dedi.
Video konferansı sırasında Rusya'nın ortak bir komisyon talebine olumlu veya olumsuz bir yanıt vermeyen Nuerteva, daha sonra yeni bir komisyon önerisini kabul etmediklerini ve 2013 yılında Rusya Tarih Grubu ile yaptıkları sözleşmenin yeterli olduğunu söyledi.
Konferansta Rus tarihçiler Fin  belgelerini incelemediklerini söylerken Nuerteva, “Rus meslektaşlarımızı ve tanıdıklarımızı belgeleri incelemeye davet ettik. Konuyu kapsayan belgelerimiz herkese açık” dedi.
Karelya'daki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ise Nisan ayında Finlandiya toplama kamplarıyla ilgili gizli belgeleri Petrozavodsk Üniversitesi arşivine teslim ettiğini açıkladı.

KARELYA RAPORU SONBAHARDA

Petrozavodsk Üniversitesi tarihçilerinden Sergej Verigin, federal polisin kamplarda kalan asker ve sivillerin ifadelerini içeren bini aşkın belgeyi kendilerine verdiğini belirterek “Belgelerde kampın şefleri ve bekçilerinin adları da var. Olanlardan onlar sorumlu” dedi.
Verigin, Karelya'da Finlerin denetiminde siviller için  14 toplama kampı, 34 çalışma kampı ve savaş esirleri için 42 kamp ve 10 cezaevi bulunduğunu söyledi.
Rusya, 2. Dünya Savaşı yıllarında sivillere yönelik işlenen suçları belirlemek için 22 bölgeyi kapsayan bir proje başlattı. Karelya'nın yer aldığı raporun önümüzdeki sonbaharda yayımlanacağı belirtiliyor.