Sivas’ta katledilen canlar, Avrupa’da anılıyor

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Madımak Otel’de katledilen 33 aydın, yazar ve sanatçı, Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

HILDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentinde düzenlenen bir etkinlikle 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Anma, saat 17.30’da Angouleme Meydanı’nda başladı. Hildesheim DKTM Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Meryem Kadın Komünü ve Cilo Kadın Meclisi’nin ortaklaşa organize ettiği anmaya Antifa ile Partizan da destek sundu.

Eylemde DKTM adına yapılan konuşmada Sivas benzeri katliamlar, Şengal, Cizre, Sur, Ankara Gar katliamının yeniden yaşanmaması için güçlü ve ortak hareket etmek gerektiğini dile getirdi.

Partizan adına yapılan konuşmada ise Sivas’ta Kürt, Alevi, aydın ve sanatçı soykırımı yapıldığını, ancak katil devletin daha dün Cizre’de, Kürt halkının seçilmişlerini ve yurtseverlerini hunharca katlettiğine dikkat çekti.

Sivas’ta yaşamını yitiren aydın, yazar ve sanatçıların resimlerinin bulunduğu dövizlerin taşındığı eylemde ayrıca isimlerinin yazılı olduğu siyah pankart üzerine çiçekler konulup, mumlar da yakıldı.

Bildirilerin de okunduğu eylemde öldürülen sanatçıların sesinden ve Awazen Çiya’dan stranlar, deyişler seslendirildi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde İsviçre Demokratik Güç Birliği organizesi ile Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Eyleme Alevi kurumların yanı sıra Kürt kurumları da katıldı.

Eylemde Sivas katliamı başta olmak üzere, Türk devletinin Alevilere, Kürtlere, Ermenilere ve tüm ezilen halklara yönelik gerçekleştirdiği katliamlar protesto edildi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart ile Madımak’ta katledilen 33 canın fotoğrafları taşındı. Demokratik Güç Birliği adına yapılan açıklama ardından eylem sona erdi.

İKİNCİ BİR ANMA STAUFFARCHER’DE YAPILDI

Yine Zürih’te İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu’nun çağrısı ile akşam saatlerinde Stauffacher alanında anma düzenlendi. Alevi ve devrimci, yurtsever demokratik kurumların katıldığı anmada 33 can şahsında hak ve hakikat yolunda şehit düşenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

33 can için Çerağların yakıldığı anmada İABF'ye adına Türkçe ve Almanca basın bildirileri okundu. Alevi derneği bünyesinde çocuklardan oluşan saz grubu tarafından Alevi deyişleri seslendirildi. Anmada İDGB ve demokratik kurumlar adına birer konuşma gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından anma sonlandırıldı.

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde de FEDA ve CDK-Solothurn tarafından tren istasyonu önünde bir anma düzenlendi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Sivas katliamında yaşamını yitiren canlar anıldı.

Saat 18:00 Hermanplatz’da bir araya gelen halk, Kreuzberg/ Oranienstraße’ye kadar yürüdü.

Birçok sivil toplum kuruluşlarının katıldığı yürüyüşte Destan kadın meclisi ve NCKM organize etti.

Devrim şehitleri ve Madımak’ta yaşamını yitirenler anısına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşu ardından yapılan konuşmada ırkçılığı yaygınlaştıran Türk devletinin ırkçılığı insanlığa karşı sürekli kullandığını belirtti.

FEDA adına konuşan Mahir Pir ise, laik devlet adına katliamların üzerinin örtüldüğünü söyledi. Aleviliğin laiklikle asimile edildiğini de vurgulayan Pir, “Bizler bunları yapanlara karşı durmalıyız. Sessiz kaldıkça şehitlerimiz artıyor. Hitler faşizmi Almanların aklı ile oynayıp katliamlara sürükledi. AKP-MHP de bunu yapıyor” dedi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı. ADHK, ATİK, Partizan, ODAK, ACTİT, TvP, Bir-Kar, PDD, FEDA, TJK-F, CDK-F’den oluşan Paris Demokrasi Platformu bileşenlerini “Sivas için adalet, herkes için adalet” şiarıyla düzenlendiği eylem Sarcelles Garı’na kadar yürüyüş biçiminde gerçekleşti.

Yürüyüş ardından yapılan konuşmada ise devlet denetiminde 27 yıl önce ateşe verilenin insan aklı, bilimi, kardeşliği, eşitliği ve saygı olduğu belirtildi.

Alevilerin eşit yurttaşlık talebinde ısrarcı olduğu da dile gelen konuşmada şu üç talep sıralandı. 1- Zorunlu din derslerinin kaldırılması, 2-Madımak’ın utanç müzesi olması, 3-Cemevlerine ibadethane statüsü verilmeli.

Eylemde sık sık, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Kahrolsun faşist Türk rejimi”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı. Eylem müzik dinletisi ve semah gösterisiyle sona erdi.