Söderhamn İnisiyatifi, İsveç Dışişleri Bakanlığı'yla görüştü

Kürdistan'da Barış ve Özgürlük için Söderhamn İnisiyatifi, İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

 

İsveç'te kurulu “Kürdistan'da Barış ve Özgürlük için Söderhamn İnisiyatifi” adlı örgütlenmenin yetkilileri, İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Stockholm'e giderek bir görüşme gerçekleştirdi.

Söderhamn İnisiyatifi adına toplantıya  katılan Benny Gustafsson, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmeleri yakından izlemelerini görmekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

İsveç'in orta kesimlerinde yer alan Söderhamn ilçesinde Nisan ayında aralarında eski belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sanatçı, yazar, sendika ve sivil toplum yöneticilerinin de yer aldığı 50 civarında şahsiyet, Kürt halkı ile dayanışmayı geliştirmek için ”Kürdistan'da Barış ve Özgürlük için Söderhamn İnisiyatifi” kurmuştu.

İnisiyatif, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e bir mektup yazarak Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırılardan duyduğu kaygıyı dile getirmiş ve Erdoğan rejiminin ihlallerine karşı tutum almasını istemişti.

WALLSTRÖM'DEN İNİSİYATİFE MEKTUP

Wallström, cevabi mektubunda Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediğini, Türk yetkilileri ile yapılan ikili görüşmeler ve Avrupa Birliği nezdinde İsveç'in kaygılarını gündeme getirdiğini belirtmişti.

Mektubun ardından İsveç Dışişleri Bakanlığı, Söderhamn İnisiyatifi'ne bir mektup yollayarak  örgütün yöneticilerini görüşme yapmak için Stockholm'e davet etti.

İnisiyatif adına Benny Gustafsson ve Marianna Eriksson, Dışişleri Bakanlığı’na gelerek Bakan Wallström'ün danışmanı Magnus Nilsson ve Ortadoğu sorumlusu Johanna Nilsson'la görüştü.

Gustafsson, görüşmede ele alınan konuları ve izlenimlerini ANF'ye anlattı.

ANLATIMLARIMIZDAN ŞOKE OLDULAR

Söderhamn İnisiyatifi olarak Kuzey Kürdistan ve Rojava'da yaşanan gelişmeleri gündeme getirdiklerini söyleyen Gustafsson, “Söderhamn Belediyesi'nin 2007 yılından beri Nusaybin'le kardeş belediye olduğunu ve barış sürecinin sona ermesinden sonra Nusaybin, Sur, Cizre ve Kürdistan'ın diğer yerleşim birimlerinde Türk güvenlik güçlerinin gerçekleştirdikleri yıkım ve katliamları resimler göstererek anlattık” dedi.

Anlatımlarından Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin çok etkilendiğini ve şoke olduklarını belirten Gustafsson, “İsveç ve diğer ülkeler Kürdistan'da olanlardan Türkiye'deki başkonsoloslukları ve konsoloslukları aracılığıyla bilgi alıyorlar. Ben herhangi bir ülkenin Türkiye'deki yetkilisinin Sur, Nusaybin ve Cizre gibi katliamların yapıldığı yerlere gidip inceleme yaptıklarını ve olanları objektif bir biçimde hükümetlerine ilettiklerini sanmıyorum” şeklinde konuştu.

HALK DİPLOMASİSİ ÖNEMLİ

Toplantıda dışişlerinden sorumlu yetkililerin Kürdistan'da gerçekleşen katliamlardan yeterli derecede bilgileri olmamalarının halk diplomasisinin önemini gösterdiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının Kürdistan'da yaşanan ihlal ve katliamları  hükümetlere ve kamuoyuna duyurma yükümlülükleri olduğuna dikkat çekti.

ŞU ANDA İKİ TERÖRİSTLE GÖRÜŞÜYORSUNUZ

PKK'nin terör örgütleri listesinde yer almasının Kürt sorununun çözümünü zorlaştırmasını da gündeme getirdiklerini söyleyen Gustafsson, şunları kaydetti: “Ben, yetkililere 'şu anda iki teröristle görüşüyorsunuz. Marianna ve ben PKK'yi destekliyoruz. İsveç ve Avrupa Birliği'ne göre biz terör örgütünü destekliyoruz' deyince çok şaşırdılar. Böylece PKK'nın terör örgütleri listesinde yer almasının saçmalığını anlatmaya çalıştık.”

İSVEÇ ROJAVA'YI TANIMALI

Görüşmelerde Rojava'daki gelişmeler ve Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal tehditleri de ele alındı.

Söderhamn İnisiyatifi, İsveç Hükümeti'nin Rojava'yı resmi olarak tanımasını talep etti. İsveç ve Avrupa ülkelerinin Rojava'nın statüsünü kabul etmesi durumunda Türk devletinin saldırmaya cesaret edemeyeceğini hatırlattı.

İSVEÇ YARDIMLARI DOĞRUDAN ROJAVA'YA GÖNDERMELİ

Suriye'ye yapılan yardımların Rojava'ya ulaşmadığını da gündeme getirdiklerini söyleyen Gustafsson, “Kızıl Haç aracılığıyla gönderilen yardımların bir kısmı Türkiye'nin kurumu Kızılay'a veriliyor. Yardımlardan Rojava'da yaşayan halk yaralanamıyor. Biz İsveç'in yardımları doğrudan Rojava'ya göndermesini önerdik” dedi.

Magnus Nilsson, İsveç'in Rojava'ya yönelik tehditlerine karşı çıktıklarını ve Efrîn'e yönelik saldırılar döneminde İsveç'in işgal saldırılarının durdurulması için konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündemine getirdiklerini söyledi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik bombalamalarını da gündeme getirdiklerini söyleyen Gustafsson, “Biz yetkililerin Kürdistan'da yaşayanlar hakkında yeterli bilgilerinin olmadığını gördük. Onlar da bunun farkında. Bundan dolayı diyalog ve görüşmelerin devam etmesini istediler” dedi.

Söderhamn İnisiyatifi'nin dışişleri yetkilileriyle gerçekleştirdikleri toplantı yerel medyada geniş yer buldu.

İLK OKUL ÖĞRENCİLERİNDEN ROJAVA'YA 13 BİN KRON YARDIM

Söderhamn'da kurulu Vågbro İlkokulunda öğrenim gören öğrenciler, Kobanê'deki kardeş okullarındaki öğrencilere destek vermek için bir bağış kampanyası başlatmıştı.

Kampanya sonucu 13 bin 300 kron bağış toplayan öğrenciler, paraları Rojava'ya göndermesi için Sor'a teslim edecekler.