Stockholm'de Madımak'ta katledilenler anıldı

Sivas'ta 1993 yılının 2 Temmuz'unda Madımak otelinde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı, 25. yıldönümünde İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

İsveç Alevi Fedarasyonu'nun düzenlendiği etkinlikte katliamdan kurtulmayı başaran Ozan Ali Çağan, katliamın ardından 25 yıl geçmesine rağmen Madımak'ta kanayan yaranın kapanmadığını belirtti. Çağan, katliam tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarılıncaya ve katiller adalet karşısına çıkarılıncaya kadar yaranın kanamaya devam edeceğini söyledi.

O dönem Sivas'taki Pir Sultan etkinliklerinin örgütlenmesine katılanlar arasında yer alan Çağan, Sivas ve Madımak otelinde yaşananları ayrıntılarıyla katılımcılarla paylaştıktan sonra son yapılan 24 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Çağan, seçimlerde AKP-MHP ittifakının parlamentoda çoğunluğu alması ve Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin demokrasi güçlerini karamsarlığa düşürmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çağan şöyle konuştu: “Pir Sultan Abdal idam sehpasına yürüdüğünde Hızır Paşa O'nu için diz döktürmeye ve biat ettirmeye çalışıyordu. Pir Sultan adım adım idama giderken Hızır Paşa korkuyordu. Bunun için 500 yıldır Pir Sultan kalbimizden silinmiyor. Bundan dolayı Deniz'ler hafızalardan silinmiyor. Zulmün üzerine gidenlerin sonunda kazanacaklarından hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

Aslı Yalçıntaş'ın Pir Sultan Abdal'dan türkü, Kürt Şair Ehmed Huseyni'nin Cixerhun'dan şiir söylediği etkinlikte Avrupa Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK-A) Sivas katliamının 25. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklanma okundu.