Strasbourg’daki açlık grevi: Sağlık sorunları endişe veriyor

Strasbourg’da 36’ıncı gününü geride bırakacak olan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerindeki sağlık sorunlarına dikkat çeken Dr. Gülşen, “ileriki günlerde açlık grevindeki arkadaşların sağlık durumunun daha da kötüleşebileceği” uyarısında bulundu.

Eylemin 36’ıncı gününde 5’inci kez detaylı bir muayane yaptıklarını söyleyen Dr. Fahrettin Gülşen, geçtiğimiz haftaya oranla bazı eylemcilerde önemli belirtilerin görüldüğünü kaydetti.

GÖRÜLEN SEMPTOMLAR NELER?

Bazı eylemcilerde yoğun bir biçimde kulak çınlamalarının başgösterdiği bilgisini veren Dr. Gülşen, tansiyonda yükselme ve düşmelerin sıkça görüldüğünü söyledi.

Tansiyonlardaki yükselme ve düşmelerin eylemcilerde ciddi bir denge bozukluğuna yol açtığını ve nabız yüksekliğinin ciddi boyutlarda olduğunu belirten Dr. Gülşen, “Bizim taşikardi adını verdiğimiz bu nabız yükselmeleri zaman zaman arkadaşlarda baş dönmeleri ve ayakta durma zorluklarının yaşanmasına yol açmıştır” dedi.

Mide bulantılarının sıklaştığına da işaret eden Dr. Fahrettin Gülşen, bunun sonucunda verdikleri sıvıların bazı eylemciler tarafından kabul edilmemesinin kendilerini endişelendirdiğini vurguladı.

Geçen 36 günlük süre sonunda bu tür sorunların belirmesinin endişe verici olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Gülşen, açlık grevinin devam edecek olması nedeniyle endişelerin haklı olduğunu dile getirirken, eylemcilerin şeker düzeylerindeki dengesizliği de örnek gösterdi.

BAZI EYLEMCİLERDEKİ AKCİĞER İLTİHAPLANMALARI ENDİŞE VERİCİ

Bunun eylemcileri oldukça zorladığını belirten Dr. Gülşen, birkaç eylemcide ise gribal enfeksiyonlara bağlı olarak akciğerlerde oluşan bronş iltihaplarının da kendilerini oldukça kaygılandırdığını söyledi. Dr. Gülşen, bu iltihaplarının ancak eylemcilerin yoğun istirahatı veya vücut dirençlerindeki bir artış sayesinde iyileşebileceği bilgisini verdi.

Dr. Gülşen, “Fakat bu atlatılamazsa bu akciğer iltihabına dönüşür ki, bunun söz konusu iki eylemciyi oldukça zorlayacağını biliyor ve söylüyoruz” diye konuştu.

GÖRÜLEN SEMPTOMLAR NEDENİYLE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER İÇİN UYARI

Eylemcilerde görülen kilo kayıplarına ilişki de bilgi veren Dr. Gülşen, eylemcilerin kimilerinin 10-12 kiloya kadar kayıplar olduğunu söyledi.

Dr. Gülşen, kilo kayıplarının 7 ila 12 kilogram arasında değiştiğini kaydederken, “Gelinen gün itibariyle bu kayıpların fazla olduğunu ve ortaya çıkan semptomlar ve komplikasyonlara bakarak, ileriki günlerde açlık grevindeki arkadaşların sağlık durumunun daha da kötüleşebileceğini söyleyebiliyoruz bugün itibariyle” diye ekledi.

Önümüzdeki günlerde yaşanabilecek sağlık sorunlarına ilişkin de değerlendirme yapan Dr. Fahrettin Gülşen, “Onları kontrol eden Doktorlar olarak söyleyebileceğimiz tek şey vardır: O da, umarız ki, açlık grevlerine katılan bu arkadaşların talepleri yerine getirilebilir ve eylemciler de kendilerine zarar vermeden eylemlerine son verirler” dedi.

MORAL DÜZEYLERİNİN YÜKSEK TUTULMASI ÖNEMLİ

Halkın ziyaret ve desteklerinin moral açısından oldukça faydalı olduğunu dile getiren Dr. Fahrettin Gülşen, eylemcilerin taleplerinin farklı eylemlerle sahiplenilmesi ve yayılmasının da morallerini yükselttiğini söyledi. Dr. Gülşen, Kürtler ve Avrupalı dostlarının her alanda sundukları desteğin açlık grevcilerinin morallerine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Dr. Gülşen son olarak, bazı eylemcilerde sese ve ışığa karşı yoğun bir hassasiyetin oluştuğu bilgisini de paylaştı.

ENFEKSİYONLARA KARŞI UYARI

Eylemcilerin kış nedeniyle yaygın olan enfeksiyonlara karşı korunabilmesi için ziyaretçilerin bu tür enfeksiyonlara yol açan virüsleri taşımadıklarından emin olmaları ve her halükarda ziyaretler öncesinde eylemin düzenlendiği lokalde bulunan dezenfekte amaçlı sabunlardan kullanmaları da isteniyor.