Strasbourg’daki açlık grevine 17’inci gününde yoğun ziyaretler

Kürt Halk Önderi’ne yönelik ağır tecride karşı Strasbourg’da devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevine, basından kadın meclislerine kadar onlarca kurum temsilcisinden destek ziyaretleri yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrinde başlatılan açlık grevi, 17’inci gününü geride bırakıyor.

15 eylemcinin sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde artık sağlık sorunlarının başlama aşamasına gelinse de, eylemciler, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen destek ziyaretlerini kabul etmeye devam ediyor.

BASIN EMEKÇİLERİNDEN ZİYARET

Bugün gün içinde eylemcileri ziyaret edenler arasında Kürt basın kurumlarının emekçileri de vardı. Basın emekçilerinden oluşan grup üyeleri, eylemcilerin taleplerini not ettiler.

Eylemciler de, basın emekçilerinin ziyaretini selamlarken, eylemlerine ciddi bir kararlılıkla devam edeceklerini vurguladılar.

KADIN MECLİSLERİNDEN YOĞUN KATILIM

Ziyaretçiler arasında bugün özellikle Avrupa’nın farklı ülkelerinden kadın meclislerinin ağırlığı söz konusuydu. İsviçre’nin neredeyse tüm büyük şehirlerinde  Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) bünyesinde faaliyet gösteren kadın meclisleri, eylemcileri ziyaret ederek desteklerini sundular.

Kadın temsilciler tarafından yapılan konuşmalarda, Öcalan’a yönelik tecridin kırılması için gerçekleştirilen açlık grevleri selamlanırken, cezaevlerinde de başta Leyla Güven olmak üzere tutsakların büyük bir direniş sergiledikleri vurgulandı.

Ayrıca Fransa’nın başkenti Paris, Belçika’nın Anvers kentinden kadın meclisleri üyeleri ile Berlin Destan Kadın Meclisi üyeleri de Strasbourg’daki eylemcileri yalnız bırakmayanlar arasındaydı.

TAJÊ VE NAV-YEK’TEN DESTEK

Öte yandan Êzidî Kadınlar Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi çok sayıda kadın da, eylemcileri ziyaret ederek desteklerini sundular. Burada yapılan konuşmada, Êzidî Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu’da ezilen halkların sesi olan Öcalan’a yönelik tecridin mutlaka kırılacağı vurgulandı.

Almanya’daki Ezidi kurumlarını bünyesinde bulunduran NAV-YEK yöneticileriyle bağlı kuruluşların üyeleri de Strasbourg’a akın etti. Çok sayıda kurum temsilcisi, açlık grevcileriyle birebir görüşerek, hem eylemleri hem de sağlık durumları hakkında bildi aldı.

‘FAŞİZM BİRLİK İÇİNDE DİRENİŞ YÜKSELTİLEREK YENİLECEK’

Ziyaretler esnasında yapılan bireysel konuşmalarda, Türk devletinin imha amaçlı saldırı ve işgal planları yaptığı bir dönemde mücadelenin yükseltilmesine dikkat çekildi. Bugünkü şartlarda Kürtlerin birlik olarak direnmesi gereğine dikkat çekilen konuşmalarda, AKP-MHP faşizminin ancak bu şekilde yenilebileceğinin altı çizildi.

CFDK-F’DEN DESTEK

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına da bir heyet, Strasbourg’daki eylemi ziyaret etti. CDK-F adına burada bir konuşma yapan temsilci, eylemcilerin taleplerinin tüm Kürt halkının talepleri olduğu vurgulandı. Açlık grevcilerinin taleplerinin tüm dünyaya yayılabilmesi için çalışılması gerektiğini söyleyen Temsilci, başta Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere yetkili kurumların bu sesi duymaları gerektiğini söyledi.

EYLEMCİLERİ ZİYARETLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

17’inci gününü geride bırakmak üzere olan açlık grevi eylemi, 7 Rue de La Broque 67000 Strasbourg adresinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yürütülüyor.

Açlık grevinin düzenlendiği lokalin bir kısmı eylemcilerin dinlenebilmeleri için ayrı bölmeler halinde ayrılırken, giriş ve bir bölümde ise ziyaretler gerçekleşiyor. 17 günlük açlık grevinde bünyeleri zayıflamaya başlayan eylemcileri ziyaretler esnasında birçok noktaya da dikkat edilmesi gerekiyor.

Ziyaretçilerin tokalaşmalar esnasında daha dikkatli olmaları ve özellikle kış nedeniyle grip ve nezle gibi hastalıkları olan bireylerin eylemcilerle doğrudan temas etmemeleri önemli. Bağışıklık sistemlerindeki zayıflama nedeniyle eylemcilerin bulaşıcı hastalıkları kapmaları çok daha kolay oluyor.

Bugüne kadarki ziyaretlerde buna özellikle dikkat edilirken, eylemciler de belirli aralıklarla dinlenerek dönüşümlü olarak kitle ile buluşabiliyor.