Taliban bin euro karşılığında kız çocuklarını ve bebekleri satın alıyor

Taliban güçlerinin evlenmek hatta cinsel köle haline getirmek üzere kız çocuklarını hatta bebekleri yaklaşık bin euro karşılığında satın aldıkları belirtiliyor.

Bir yaşından küçük çocukların nakit para, hayvan veya silah karşılığında Taliban askerlerine satıldığı belirtiliyor.

Taliban güçleri, Afganistan'ın çaresiz ve yoksulluk çeken insanlarını sömürüyor, genellikle de kırsal toplulukları hedef alıyor.

Çocuklar, çoğu zaman cinsel köleden başka bir şey olmayan Taliban askerleri için ‘gelin’ olacakları düşünülerek büyütülecek.

Ülke, Batılı güçlerin bir gecede çekilmesinden sonra iktidara gelen Taliban rejiminin çizmesi altında acı çekiyor.

Taliban’ın, Afganistan’ın başkenti Kabil'e yakın Ghur ilindeki köyleri yağmaladığı, reşit olmayan çocukların yaklaşık bin ile 2 bin 400 euro (100.000 ila 250.000 Afgan Afganisi) arasında satılıyor veya silahlar veya çiftlik hayvanları ile takas ediliyor.

Uygulamanın Kabil'e yakın kırsal bölgelerde yaygın olduğu ve hükümetin düşüşünden ve mali çöküşten bu yana salgın boyutlara ulaştığı söyleniyor.

Yerel bir ajansa konuşan bir kaynak, "Ghur ilindeki yoksulluk, işsizlik ve ağır ekonomik sorunlar çocuk yaşta evliliklere yol açtı ve bazı aileler para, silah veya hayvancılık karşılığında küçük kızlarının orta yaşlı erkeklerle evlenmesine izin verdi" dedi.

Ülkenin batısındaki kadın hakları aktivisti Habiba Jamshidi, kadınların nüfusun yarısını oluşturduğunu ve insanlık dışı muamele görmemesi gerektiğini söyledi.

Taliban rejimi 20 yıllık ilerlemeyi geri çekerken, kadınlar ve kız çocukları en büyük potansiyel kurban durumunda.

Taliban’ın 90'lı yıllarda çıkardığı acımasız, baskıcı ve cinsiyetçi yasalar eski haline getiriliyor.

Kadınlar, fazla et yemek, temel insan haklarını talep etmek, ilişki yaşamak ve tecavüz mağduru olmaktan dolayı öldürülmekle karşı karşıya.

Kimi raporlar, Afganistan'daki birçok çocuğun Taliban'ın devralmasından bu yana okulu bırakıp dilenmek zorunda kaldığını belirtiyor.

TALİBAN’IN KADINLARA VAHŞİ MUAMELESİ

Taşlamalar, kafa kesmeler ve keskin nişancı tüfekleriyle yakın mesafeden vurulan Afganistanlı kadınlar korkunç bir kadere terk edilmekle karşı karşıya.

Taliban, en son 90'larda Afganistan'ı kontrol ettiğinde kadınlar vahşice ezildi ve bu geri dönecek gibi görünüyor.

Kabil'den gelen resimler, üzeri boyanmış kadınların resimlerini gösteriyor ve birçok yüksek profilli kadın, kamusal yaşamdan çekilmiş durumda.

Taliban’ın ülkeye hakim olmasıyla birçok kadın ülkeyi terk etmeyi seçti, kalanlar ise hayatlarının tehlikede olduğundan bahsetti.

Taliban’ın 90'lı yıllardaki beş yıllık yönetimi sırasında, kadınlar sadece erkek bir refakatçı ile ve tam bir burka giyerek evlerinden ayrılabiliyordu.

Taliban'a göre, bir kadının açık yüzü yoldan çıkma sebebi.

Kadınların çalışması, 8 yaşından büyük eğitim alması, doktor görmesi yasak ve "ahlaki" yasaların herhangi bir ihlali nedeniyle sürekli olarak kırbaçlama veya idam tehdidiyle karşı karşıya.

Daha şimdiden 12 yaşındaki kızların Talibanlılarla evlendirildiğine, bir kadının “dar giysiler” giydiği için vurulduğuna ve bir erkek refakatçı olmadan evden çıkamayacaklarının söylendiğine dair haberler var.

GEÇMİŞ UYGULAMALARDAN BAZI ÖRNEKLER

-2016 yılında Talibanlar, eşi Larri köyünde evden uzaktayken alışverişe yalnız gittiği için bir kadının kafasını kesmişti.

-2012 yılına ait görüntüler, Taliban askerlerinin Qol'da bir hendekte otururken 23 yaşındaki Necibe adlı bir kadını kafasının arkasından vurduğunu gösteriyordu. Necibe zina ile suçlanıyordu.

- Bir başka korkunç videoda ise, 2015 yılında Ghor'da 19 yaşındaki Rokhshana adlı başka bir kadının sığ bir mezarda taşlandığını gösteriyordu. Rokhshana, erkek arkadaşıyla evlilik dışı cinsel ilişkiye girmekle suçlandı.

- Bu yılın başlarında çekilen videoda ismi açıklanmayan bir kadın, telefonda bir adamla konuşmakla suçlanan bir Taliban savaşçısı tarafından kırbaçlanırken çığlık atıyordu.

- 5 çocuk annesi Zarmina, 1999'da Kabil'deki bir futbol stadyumunun ortasında idam edildi. 30 bin kişiye izlettirilen korkunç tablo, kadına yönelik şiddetin nasıl korkunç bir şekilde normalleştiğini gösteriyordu.

- Bu arada 14 yaşında evlendirilen Bibi Aisha, evlendirildiği adamın evinden kaçmaya çalışırken Taliban tarafından burnu ve kulakları kesildi.