Temelli Strasbourg’da: CPT ve AK harekete geçmeli

Strasbourg’da devam süresiz-dönüşümsüz açlık grevini ziyaret eden HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, savaş politikalarına karşı tecridin sonlandırılması ve barışın önünün açılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumları vesilesiyle Fransa’nın Strasbourg şehrinde olan Sezai Temelli’ye Amed Milletvekili Feleknas Uca da eşlik etti.

Açlık grevinin 37’inci günündeki eyleme desteğini sunmak ve onurlu duruşa ortaklaşmak için burada olduğunu söyleyen HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 20 yıllık esaret koşullarının başlı başına tecrit olarak ifade edilebileceğini söyledi. Temelli, 5 Nisan 2015’ten bu yanaki sürecin ise ağırlaştırılmış tecrit olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu tecrit koşullarının devam ettiği sürece Türkiye’deki herkesin tecrit altında olduğunu söyleyen Temelli, bunun Türkiye’deki savaş politikalarında ısrar olduğunu vurguladı. Temelli, kendilerinin ise insanlıktan, adaletten ve barıştan yana tavır aldıklarını kaydetti.

Bugün savaş politikalarının sınırların ötesine taşırıldığını söyleyen Temelli, bunun Efrîn ile Rojava’ya yönelik savaş tehditleriyle kendini açık bir şekilde gösterdiğini dile getirdi.

Yıllardır tecridin sonlandırılması için ulusal ve uluslararası düzlemde birçok girişimde bulunulduğunu ifade eden Temelli, “Maalesef hükümetin ve devletin (tecritte) ısrarı sürdü ve 3,5 yıl sonra ülke büyük bir zulüm, şiddet, kriz girdabına sürüklendi” dedi.

CPT VE AK’YE HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Tecrite yönelik açlık grevlerinin dünyanın her yerinde sürdüğünü, Hewler’de Nasır Yağız’ın 62, cezaevinde ise Leyla Güven’in 76 günlük açlık grevinde olduğunu hatırlatan Temelli, Güven’in kızıyla görüşemeyecek durumda olduğu bilgisini paylaştı.

Temelli, “CPT ve AK’yi duyarlı olmaya, harekete geçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Tecride karşı eylemlerde ölümlerin durdurulabileeğini söyleyen Temelli, “Bu konuda hükümet adım atabilir ve bir an önce bir adım atması çağrısını yineliyoruz” dedi.

GÖRÜŞME TECRİDİN BİTMEDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

12 Ocak’ta Öcalan’la kardeşi aracılığıyla sadece iyi olduğuna dair mesaj alınabildiğini hatırlatan Sezai Temelli, sevindirici bir haber olmasına rağmen Mehmet Öcalan’la görüşmenin tecridin sonlandırılması anlamını taşımadığını vurguladı.

Öcalan’la avukatlarının görüşmesi için 783 başvuru yapıldığını kaydeden Temelli, avukatların Öcalan’la görüşmesi halinde eylemlerin sonlandırılması için çağrı yapabileceğini belirtti. Temelli, hukuki ve insani açıdan tecridin sonlandırılmasının önemine dikkat çekerken, siyaseten de müzakerelerin yapılabilmesinin gereğini ifade etti.

GÜVEN İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ

Leyla Güven’in süreçte çok önemli bir adım attığını vurgulayan Temelli, “Güven’i yitirmek istemiyoruz” diye konuştu.

Temelli, Türkiye’den Strasbourg’daki eyleme destek mesajını ilettiği konuşmasında, taleplerinin karşılanması yönünde başarı dileklerinde bulundu.

EYLEMCİLER: GÖZÜMÜZ AMED’DE

Eylemciler adına söz alan Musrafa Sarıkaya ise, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Leyla Güven’in başlattığı mücadeleyi başarıya ulaştırmaları halinde faşizmi yenme imkanı olduğunu ifade eden Sarıkaya, Türkiye’deki toplumsal dinamiklerin bunu mümkün kıldığını belirtti.

HDP’nin ziyaretini ‘değerli’ bulduklarını söyleyen Sarıkaya, HDP’nin Türkiye’nin en önemli siyasi partisi olduğunun altını çizdi.

Sürecin kazanılmasının Leyla Güven’in ve diğer açlık grevleri eylemlerinin sahiplenilmesiyle mümkün olacağını vurgulayan Sarıkaya, sadece yerel seçimlerde belediye kazanılmasının hedef olmaması gerektiğini dile getirdi.

“Bizim gözümüz Amed’de” diyen Sarıkaya, Kuzey Kürdistan’ın rolünü oynaması durumunda saldırıların durdurulabileceğini söyledi. Sarıkaya, Ortadoğu’ya savaş ve katliamlara soyunan AKP faşizminin yenilebileceğine vurgu yaptı.