Trabzon’da Kürt turistlere önce ırkçı linç, sonra gözaltı

Trabzon’a turistik amaçlı giden Güney Kürdistanlı bir kafile, fotoğraf çekerken ırkçı linçe maruz kaldı. Saldırıya maruz kalan 9 kişi gözaltına alındı.

Federal Kürdistan Bölgesi’nden Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl’e gelen onlarca kişi, linç mağduru oldu.

50 kişilik turist kafilesinde kadın ve çocuklar da vardı. Bazıları fotoğraf çekerken, üzerinde “Kürdistan” yazılı bir atkı taşıdıkları gerekçesiyle saldırıya uğradı.

Linç girişimi çevredekiler tarafından telefonla kayda alındı. Görüntüyü çeken kişinin de hakaret ve küfürler savurduğu anlaşılıyor. Dakikalarca süren linç ardından jandarma ekipleri, saldırıya uğrayanları bölgeden uzaklaştırdı.

Olayla ilgili açıklama yayınlayan Trabzon Valiliği, saldırıya maruz kalan 9 Kürt turistin gözaltına alındığını duyurdu.

Valilik, “Olayla ilgili olarak Çaykara Cumhuriyet Savcılığınca 9 Irak uyruklu şahıs hakkında gözaltı işlemi yapılarak adli tahkikata başlanılmıştır” dedi. Irkçı saldırganlardan ise gözaltına alınan olmadı.

IRKÇI LİNÇ KÜLTÜRÜ

Bir gün önce Sakarya’da da ırkçı bir linç yaşanmıştı. İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, Sakarya 7. Komando Tugay Komutanlığı'nda zorunlu askerliğini yapan bir Kürdün linç girişimine maruz kaldığını bildirmişti.

Türkiye’de ırkçı linç kültürü sıklıkla Kürtleri hedef alıyor. Kürtçe şarkı söylediği için, Kürtçe konuştuğu için ya da sadece Kürt olduğu bilindiği için çok sayıda kişi ırkçı saldırıya maruz kaldı. Saldırılarda vahşice katledilenler de oldu.

Trabzon ve Sakarya sık sık ırkçı saldırılarla gündeme geliyor. 16 Aralık 2018’de Sakarya’da ırkçı saldırı sonucu Kadir Sakçı'nın hayatını kaybetmiş, oğlu Burhan Sakçı ağır yaralanmıştı.

Geçen yıl Sakaryaspor maçına giden Amedspor da linç girişimi ile karşı karşıya kalmıştı