Türk devleti ve ırkçı saldırılar protesto edildi-YENİLENDİ

AKP/MHP’nin HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğullarını’nın vekilliğini düşürerek, tutuklaması Avrupa’da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Almanya’nın Hannover, Hildesheim, Nürnberg ile Hollanda’nın Den Haag kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Cenevre’de ise ırkçı saldırılar protesto edildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde Kürdistanlılar, AKP/MHP’nin HDP’ye yönelik saldırıları ve HDP’li vekillerin milletvekilliğinin düşürülüp tutuklanmasını protesto etti.

Den Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği eylemde Hollandaca konuşmalar yapıldı.

Kürt halkına karşı soykırım saldırılarının devam ettiği belirtilen açıklamada, “Halk iradesi çiğneniyor” denildi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde siyasi darbe protesto edildi. “Türk devletinin siyasi ahlaksızlığı karşısında Kürt halkı sessiz kalmayacak” mesajı verilen eylemde Leyla Güven ve siyasetçilerin Kürt halkının iradesi olduğu dile geldi.

Eyleme ATİK, YDG , MLPD, International Barış Bürosu, Hannover Halk Meclisi adına birer konuşma da yapıldı.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de HDP’li vekillerin tutuklanması, Türk devletinin işgal saldırıları ve ırkçı saldırılar protesto edilirken, Türk turizmini boykot etme çağrısı yapıldı.

Hildesheim Demokratik Kürt Toplum Meclisi, Berçem Cîlo Kadın Meclisi ve Meryem Kadın Komünü’nün organize ettiği eylemde, Güven ve Farısoğulları’nın resimleri ile HDP, bayrakları taşındı.

"Terörist Erdoğan”, “Kahrolsun faşizm”, “Eslebe HDP”, “Eslebe Leyla”, “Jin, jiyan, azadî ve “Eslebe Musa" sloganları atıldı. FED-DEM adına Letif Karakaş bir konuşma yaptı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde ABD’de polisin ırkçı saldırısı sonucu yaşamını yitiren George Floyd, Ankara’da Türk faşistleri tarafından Kürtçe müzik dinlediği için katledilen Barış Çakan’ı ve HDP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi, siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.
Nürnberg Gostenhof meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi ırkçılığa karşı Almanca, Kürtçe, İngilizce pankartlar açarken, George Floyd, Barış Çakan ile Kürdistan’da katledilenlerin posterleri taşındı. Alman Sol Partileri ve Demokratik Güç Birliği tarafından organize edilen gösteriye yaklaşık altı yüz kişi katıldı. Eylemde sık sık “Bijî biratîya gelan”, “Katil Erdoğan” sloganı atıldı.

Eylem yapılan konuşmalar ardından faşizme karşı ortak mücadele çağrısı ile sona erdi.

KÖLN

Köln’de de AKP/MHP’nin siyasi darbesi protesto edildi. Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi, AGİF ve Köln Viyan Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylem Heumartkt’ta yapıldı.

Zinî Werte şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde “HDP” yazılı dövizler, Leyla Güven'in posteri, Almanca 'Ellerini HDP ve milletvekillerinden çek” ve Kürtçe “Edi Bese!”, “An azadi an azadi” yazılı pankart taşındı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türkiye’de insan hakları ihlallerinin gerçekleşmediği bir gün olmadığı, binlerce HDP üyesi, yöneticisinin cezaevinde olduğu belirtildi.

CENERVE

İsviçre'nin Cenevre kantonunda TCŞ, Rise4Rojava ve RJ aktivistleri son dönemde dünyada artan polis şiddetini protesto etti.

Tevgera Ciwanên Şoreşger, Riseup4Rojava ve Devrimci Gençlik Hareketi (RJ-Revolutionäre Jugend) aktivistleri İsviçre’nin Cenevre kantonunda artan ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti, Georg Floyd ve Barış Çakan’ı andı.

Aktivistler, akşam saatlerinde Bel-Air meydanında bir araya geldi. “Irkçılığı ve devlet terörünü durduralım” yazılı pankartı ve ırkçı saldırılar sonucunda katledilenlerin resimlerini taşıyan gençler, ırkçılığı ve faşizmi kınayan sloganlar attı. Eylemde ırkçı saldırıları, devlet terörünü ve polis şiddetini teşhir eden bildiriler dağıtıldı.

Eylem “Berxwedan jiyan e” sloganı ile sona erdi.

 

SOLOTHURN

Isviçre’nin Solothurn kentinde de Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri Türkiye ve Kürdistan’da artan Türk devleti saldırılarını ve siyasi soykırım operasyonlarını protesto etti.

Solothurn tren istasyonu önünde yapılan eylemde“Kapatma gözlerini, Kürdistanı savun” pankartı taşıdı. Nehêle hamlesi kapsamında bir araya gelen halk Almanca “Faşist Türkiye” sloganı attı. TCŞ aktivistleri Türkiye ve Kürdistan’da faşist uygulamaları, soykırım saldırılarını ve Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgal planlarını deşifre eden bildiriler dağıttı.

Eylemde bildiriler dağıtıldı ve konuşmalar yapıldı.