Türk devletinin işgal saldırılarına tepkiler artıyor

İşgalci Türk devletinin saldırılarına dünyanın her yerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türk devletinin 17 Nisan’da başlattığı NATO onaylı, KDP destekli işgal saldırılarına tepkiler yayılıyor. Aktivist gruplardan siyasetçilere kadar yapılan açıklamalarda Türk devletine tepki gösterildi.

WAS: DAYANIŞMAMIZ ERDOĞAN DİKTATÖRLÜĞÜNE KARŞI KÜRT HALKIYLA

Irak'taki 2019 protesto hareketinin bir parçası olarak Bağdat'ta kurulan Workers Against Sectarianism (Mezhepçiliğe karşı işçiler- WAS), işgalci Türk devletinin Zap’a yönelik işgal saldırısı hakkında açıklama yaptı, “Dayanışmamız Erdoğan diktatörlüğüne karşı Kürt halkıyladır" dedi.

Açıklamada, "Bu Türk işgal politikası genel olarak Irak toplumunu öfkelendiriyor. Bir yandan İran ve onun milisleri Irak'a müdahale ederken, diğer yandan Türkiye'nin Irak'taki Amerikan kontrolüne ek olarak Kürt bölgelerini bombalayıp işgal etmesi nedeniyle Irak'ın devlet egemenliğine sahip olmadığı hissini pekiştiriyorlar. Iraklılar vatanlarının, egemenliklerinin, hükümette siyasi temsillerinin olmadığını ve diktatör bir devletin insafına kaldıklarını düşünüyorlar" denildi.

TÜRK ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÖSTERİ DÜZENLENECEK

WAS açıklamasında Türk devletinin saldırılarına karşı aktivistlerin “Protesto Merkezi Komitesi” kuracağını ve Türk devletinin aktivistlerin taleplere olumlu yanıt vermemesi durumunda Türk elçiliği önünde protesto edeceğini duyurdu. WAS aktivistleri, “Bugün aktivistler, özelde Türk işgaline ve genel olarak Irak egemenliğine her taraftan devam eden müdahaleye karşı sağlam bir duruş sergilemek amacıyla bir 'Protesto Merkezi Komitesi' düzenliyorlar. Yakın tarihli bir açıklamada bu komite, Kürt bölgesindeki Türk askeri operasyonlarını kınadı ve bir heyetin Bağdat'taki Yeşil Bölge'deki Türk büyükelçiliğini ziyaret edeceğini ve beyanı orada resmen teslim edeceğini duyurdu. Türk hükümeti göstericilerin taleplerine yanıt vermezse ve Kürdistan bölgesinden çekilmezse Merkez Komitesi Türk büyükelçiliği önünde geniş çaplı bir gösteri düzenleyecek. Dayanışmamız Erdoğan diktatörlüğüne karşı Kürt halkıyladır" diye belirtti.

'ERDOĞAN UKRAYNA SAVAŞINI KULLANIYOR'

İsviçre Basel Kantonu Sosyal Demokrat Partisi Başkan Yardımcısı Marcel Colomb, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk devletinin Paskalya günü Ukrayna’daki savaşı kullanarak Kürtlere saldırdığını yazdı. Colomb, "Erdoğan, Kürtlere karşı verdiği mücadelede Ukrayna'daki savaşı kullanıyor. Kuzey Irak'taki Paskalya saldırısı bunu açıkça gösteriyor" diyerek, batıdaki sessizliği eleştirdi.

'KÜRDİSTAN'DA ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLİYOR'

Die LİNKE Leipzig Belediye Meclis Üyesi Michael Neuhaus, uluslararası hukuku ihlal eden Türk işgalciliğine karşı Alman hükümetinin sessizliğini eleştirdi. Neuhaus, Twitter hesabından, “NATO ortağı #Türkiye'nin şu anda Irak'taki #Güney Kürdistan'da uluslararası hukuku ihlal eden bir savaş yürüttüğünü ve Federal hükümetin bu konuda sessiz kaldığını her gün hatırlatın” diye yazdı.

THÜRİNGEN EYALET BAŞBAKANI'NDAN ERDOĞAN'A TEPKİ

Almanya Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow, Türkiye’nin uluslararası hukuku çiğnediğini ve Rusya’nın Ukrayna savaşını fırsat olarak kullandığını belirtti. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında kullandığı sözlere atıf yapan Ramelow, bu sözleri nedeniyle Erdoğan’ın insanlığı hor gördüğünü yazdı. Ramelow, Twitter hesabındaki açıklamasında, “NATO ortağı Türkiye, uluslararası hukuku çiğnemek için Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal eden Ukrayna'ya karşı savaşını kullanıyor. OTZ'deki netlikten memnunum. 'Başları ezmek' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlığı hor gördüğünü açıkça ortaya koyuyor" dedi.

AYMAZ: NATO KOORDİNE EDİP ETMEDİĞİNİ AÇIKLASIN

Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz, Türk devletinin işgal saldırısında NATO ortaklığının olup olmadığını sordu. Berivan Aymaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Erdoğan dünya kamuoyuna yalan mı söylüyor? Bağdat, Kürdistan-Irak'taki TC saldırısını protesto ederken, Kürt Peşmerge Bakanlığı Türkiye ile iş birliği olmadığını ilan etti. Şimdi #NATO, Türkiye'nin saldırısını onunla koordine edip etmediğini açıklamalı” diye yazdı.

DEMİREL SESSİZLİĞE TEPKİ GÖSTERDİ

DIE LINKE'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki Dış ve Barış Politikası Sözcüsü Özlem Alev Demirel, işgalci Türk devletinin saldırılarını “sinik meşru müdafaa iddiasıyla uluslararası hukuka aykırı eylemler” olarak nitelendirdi. Demirel, saldırılara sessiz kalınmasına tepki gösterirken, KDP’nin saldırıları desteklediğini belirtti. Demirel, "Daha çarpıcı olan ise AB'nin, NATO'nun ve üye devletlerin tepkisi ya da tepkisizliğidir. Egemenlik, toprak bütünlüğü vb. ilkeler yalnızca Avrupa'da veya yalnızca ABD ve AB'nin çıkarlarını büyük güçler olarak risk altında gördüğü durumlarda geçerli görünüyor" dedi.

'KÜRTLERİN MÜCADELESİ MEŞRU'

Avrupa Parlamentosu Üyesi Özlem Alev Demirel, açıklamasının devamında şunları belirtti:

"Türk hükümetini Irak ve Suriye'deki askeri operasyonlarını ve müdahalelerini, ölüme ve acıya yol açtığı ve bölgedeki farklı halkların barış içinde bir arada yaşamasını engellediği için derhal sona erdirmeye çağırıyorum. Türkiye'de ve komşu ülkelerde yaşayan Kürtlerin meşru demokratik talepleri, 'terörle mücadele' politikasıyla bastırılmamalıdır. Komşu ülkelerde Kürtlere yönelik devam eden askeri müdahaleler ve Türkiye'deki siyasi baskılar yerine, sözde Kürt sorununa nihayet sürdürülebilir bir siyasi çözüm gerekiyor. Kürtlere de geleceklerini eşit şartlarda ve kendi kaderini tayin edecek şekilde şekillendirme hakkı verilmelidir.

Bir kez daha, Türk ordusunun bu saldırısı, dikkatleri ülkenin gerçek ekonomik ve sosyal sorunlarından uzaklaştırmak ve demokrasi ve eşitlik muhalefetini bastırmak için Türk yöneticilerinin yurt içinde milliyetçiliği güçlendirmesine hizmet ediyor.”