Yeşiller’den Türkiye için özel oturum başvurusu

Almanya’nın muhalefet partilerinden Yeşiller, Federal Meclis’te başta HDP’ye yönelik baskılar olmak Türkiye’deki gelişmelerin ele alınması için bir oturumun yapılmasını istedi.

Federal Meclis’teki Yeşiller Partisi Grubu, her hafta aktüel gelişmelerin alındığı, muhalefet ile koalisyon hükümetinin ortaklarının tartışıldığı oturumun bu haftaki bölümünde Türkiye’deki son gelişmelerin masaya yatırılması için başvuruda bulundu. Yeşiller oturumun “Türkiye’de insan haklarına saldırılar ve bunun Alman ile Avrupa siyasetindeki sonuçları” başlığıyla yapılmasını istedi.

Başvuruya ilişkin açıklama yapan Yeşiller Federal Meclis Grubu yöneticilerinden Britta Haßelmann son günlerde Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’de anti-demokratik uygulamalarına yenilerine eklediğini belirtti. Erdoğan tarafından yönetilen yargı birimlerinin HDP’nin kapatılması için dava açtığını, ardından da Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını hatırlatan Haßelmann, federal Alman hükümetinin gittikçe otoriter bir hal alan Türkiye’ye güzellemeler yapmaktan vazgeçilmesini istedi.

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve barış ortamını yakalaması için Alman hükümetinin net bir tavır sergilemesi gerektiğini belirten Yeşiller Partisi Milletvekili Haßelmann “Federal Hükümet, insan haklarını hiçe sayan anti-demokratik uygulamaların artık Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin yaptırımlarına yol açacağı uyarısını artık Türkiye’ye yapmalı” dedi.

ANF'nin Federal Meclis kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Yeşiller'in başvuru üzerine söz konusu oturumun yarın saat 15.00-16.30 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Oturumda hükümet yetkililerinin de Türkiye'deki gidişata ilişkin açıklamalarda bulanacağı öğrenildi.