Çiyayê Kurmenc'in fedaileri Efrîn'in özgürlüğünü vasiyet bıraktı

Tarihe "Çağın Direnişi" olarak geçen "Çiyayê Kurmenc"in direnişinde çok sayıda savaşçı ve komutan da yaptıkları fedai eylemle tarihe mühürlerini vurdu ve Efrîn'in özgürlüğünü vasiyet bıraktı...

Türk devletinin NATO silahları, Rusya'nın desteği ve binlerce cihatçı çete üyesiyle Efrîn'e yönelik 20 Ocak 2018 tarihinde başlattığı işgal saldırıları karşısında YPG/YPJ, Devrimci Güçler, Erka Xweparastinê, Asayiş güçleri ve halkın oluşturduğu HPC öncülüğünde tarihi bir direniş sergilendi. NATO'nun ikinci büyük ordusu ve yedeğindeki 25 bini aşkın çete üyesinin her türlü ağır silahla işgal saldırılarına başladığı Efrîn'de halk ve savunma güçleri, omuz omuza büyük bedelleri ödeyerek işgale karşı 58 gün boyunca amasız bir direniş sergiledi.

3 TARAFTAN İŞGALE GİRİŞTİLER

Üç tarafı Türk devleti ve çeteler tarafından sarılan Efrîn'de saldırılar, kentin doğusundaki Ezaz, kuzeyindeki Kilis, batısındaki Hatay ve güney batısındaki Atmê Mülteci Kampı'ndan eş zamanlı olarak 7 noktadan başladı. İlk üç hafta boyunca YPG/YPJ öncülüğündeki direniş güçleri karşısında ilerlemeye sağlayamayan Türk ordusu ve çeteler ağır kayıplar verdi.

AĞIR SİLAHLARLA 24 SAAT BOMBARDIMAN

Ağır kayıplar veren Türk ordusu hava saldırılarıyla sonuç alma yoluna gitti. Savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile 24 saat boyunca 3 koldan saldırı altında olan kentte siviller hedef alınmaya başlandı. Saldırılar sonucu yüzlerce sivil katledildi, bini aşkın sivil ise yaralandı.

DÜNYA SESSİZ KALDI

Halep'in bir ilçesi olan Efrîn, 7 kasabasıyla (Cindirêsê, Şiyê, Mabeta, Raco, Bilbilê, Şera ve Şêrawa) direnişten geri adım atmadı. Efrîn halkı tarihte eşine az rastlanır bir fedakarlıkla bombardıman altındaki ilçelere akarak savaşçılarının arkasında olduğunu defalarca gösterdi. Ancak dünya kamuoyu olanlar karşısında sessiz kaldı.

BMGK'NİN KARARINA RAĞMEN KATLİAM YAPTILAR

Türk devleti ile Rusya arasında Efrîn ve Doğu Guta üzerinden yapılan pazarlık dolayısıyla aynı günlerde Doğu Guta'nın tahliyesi gündemdeydi. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Şubat ayı dönem başkanı Kuveyt'in hazırladığı karar tasarısıyla "Suriye'de bir ay 'insani ateşkes' kararı" alındı. Ancak Türk devleti ateşkese uymadı ve saldırılarına devam etti. Dünya kamuoyu ise sessiz kalmayı tercih etti.

HALKLAR EFRÎN'E AKTI

Saldırıların durması amacıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin farklı kentlerinden binlerce Kürt, Arap, Süryani, Türkmeni, Çerkes, Êzidî, Ermeni ve farklı inançlardan insanlar yönlerini Efrîn'e çevirdi. Şubat ayının ilk haftasında başlayan Efrîn'e canlı kalkan olma eylemleri, Mart ortasına kadar da devam etti. Şengal ve Güney Kürdistan'dan da halkın katılım sağladığı yürüyüşler, rejim ile Rusya'nın engellemeleri ve Türk devletinin saldırılarına rağmen halk Efrîn'e akın etti ve nöbet eylemleriyle iradelerini ortaya koydu.

FEDAİ DİRENİŞ

Türk devletinin saldırıları karşısında yüzlerce YPG/YPJ savaşçısı, Devrimci Güçler üyesi, Asayiş ve HPC üyesi, direnerek şehadete ulaştı, direniş bayrağını kendilerinden sonrakilere devretti. Tarihe "Çağın Direnişi" olarak geçen "Çiyayê Kurmenc"in direnişinde çok sayıda savaşçı ve komutan da yaptıkları fedai eylemle tarihe mühürlerini vurdu ve Efrîn'in özgürlüğünü vasiyet bıraktı...

ÇIYAYÊ KURMENC'İN FEDAİLERİ

Kobanê direnişinin sembol isimlerinden Arîn Mîrkan'ın diyarı Efrîn'de; Awesta Xabûr'un (Zelûx Hemo) bayrağını, sonrasın Barîn Kobanê (Emîne Mistefa Omer), Karker Çiya (Dindar Bozan), Polat Efrîn (Merwan Omer), Îlan Kobanê (Ehmed Welo), Rêber Celal (Receb Ayar), Qehreman Cûdî (Remedan Bico), Rosyar Vejîn (Gulistan Hec Mislim), Viyan Tolhildan (Gulistan Elî) ve Xemgîn Efrîn (Îmad Sido) gibi devraldı...

TÜRK DEVLETİ VE ÇETELERE AĞIR DARBELER VURULDU

20 Ocak'tan 18 Mart'a kadar süren 58 günlük Çağın Direnişi'nin birinci aşamasında YPG/YPJ savaşçıları, işgalcilere ağır darbeler vurdu. Büyük bir teknik üstünlükle saldıran işgalciler, Efrîn'in özellikle Raco ilçesi başta olmak üzere tüm cephelerde darbe üstüne darbe aldı. Özellikle Şêxûrzê, Basûtê, Gundê Mezin, Gobelê ve Kîmarê'de gibi yüzlerce yerde Türk devleti ve çetelerine darbe üstüne darbeler vuruldu.

EFRÎN YÖNETİMİNİN TAHLİYE KARARI

Sivillerin hedef alınması ve katliam tehlikesinin büyümesi üzerine 16 Mart günü Efrîn Yönetimi halkın Efrîn'den tahliyesine karar verdi. Ancak YPG/YPJ savaşçıları direnişin yöntem ve tarzında değişikliğe giderek, Efrîn'de gerilla tarzı eylem sürecine geçti. Daha sonra Zeytin Gazabı Eylem Odası ve son olarak da Efrîn Özgürlük Güçleri'nin kurulmasıyla bir yıldır Türk ordusu ve çetelerine Efrîn ve kırsalında günlük olarak darbeler vurulmaya ve direniş sürdürülmeye devam ediliyor.

58 GÜNLÜK TARİHİ DİRENİŞ

Efrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi 18 Mart günü Şehba’da düzenlediği basın açıklamasıyla "Efrin direnişinin yeni bir aşamaya geçtiğini ve büyük bir insani felaketin önüne geçmek için sivillerin kentten çıkarılması kararı aldıklarını" açıkladı. Açıklamada, direnişin 58 gününde; "aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 500 sivilin şehit düştüğü, 1030 sivilin yaralandığı ve 820 savaşçının da şehit düştüğü açıklandı.

Yarın: Neden Efrin’den çıkmak zorunda kalındı? Halkın ne kadarı göç etti, Şehba’ya gelindiğinde koşullar nasıldı? Halkın dayanışması nasıldı? Efrin halkı yeniden nasıl toparlandı? Şehba gibi dar bir alanda yüzbinler yaşamı nasıl örgütledi? Şu anda Şehba'da durum nedir?