Çocukken uğranılan taciz beyinin yapısını değiştiriyor

Bilim insanları çocuk yaşta tacize uğrayan insanların beyin şekillerinin değiştiğini ve çok daha ağır depresyon yaşamaya eğilimli olduklarını tespit etti.

Almanya’nın Münster şehrinde yapılan bir araştırmada yetişkinlik döneminde görülen depresyonlardan bir kısmının çocukken yaşanan taciz ve travmalara bağlı olduğu tespit edildi.

Münster Üniversitesinden Nils Opel ve ekibi hastanede tedavi gören 110 ağır depresyon hastasının beyin görüntülemelerini inceledi. Ekip ayrıca hastalarla çocukluk döneminde karşı karşıya kaldıkları duygusal, cinsel ya da fiziki taciz ve travmalar konusunda diyalog gerçekleştirdi.

Araştırma sonucunda çocukken tacize uğrayan bireylerin yetişkin beyinlerinde insüler korteks bölümünün daha küçük olduğu tespit edildi.

İnsüler korteks bölgesi empati duygularının merkezi olarak görev görüyor.

Opel’in incelediği 110 hastadan 75’i tedaviyi takip eden iki sene içinde yeniden bir depresif dönem geçirdi. Araştırmada depresyon atağının tekrarlandığı hastaların önemi bir bölümü insüler korteksi normalden küçük olan hastalar olduğu da tespit edildi.

Opel’e göre çocukluktaki travmalar beyinde yapısal değişikliklere neden olabiliyor ve bu kesim bireyler depresyonlarını oldukça ağır yaşıyor. Bu nedenle çocukluk travmalarına bağlı depresyonların normalden çok daha farklı yöntemlerle tedavi edilmesi gerekiyor.

Opel ve ekibi şimdi beyinde yaşanan bu yapısal değişikliklerin geri çevrilip çevrilemeyeceğini araştırıyor.