Fransa: Kürtlere güveniyoruz

ABD Başkanı Donald Trump’ın, QSD’nin elindeki DAİŞ’lilerin alınması için Avrupalılara yaptığı çağrı ardından, AB başkentlerinden art arda açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini DAİŞ’li vatandaşlarını almaya çağırarak tehdit etti: "Suriye'de yakaladığımız 800'den fazla IŞİD savaşçısını İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerin geri almasını ve yargılamasını istiyoruz. Hilafet düşmek üzere. Alternatif ise bunları salıvermemiz ki bu hiç iyi bir çözüm değil"

Bu açıklamadan sonra AB ülkeleri dışişleri bakanları bu Pazartesi günü Brüksel’de toplanma kararı aldı. Toplantıda, Suriye dosyası ele alınacak.

Paris, Londra ve Berlin’den de açıklamalar geldi. BFMTV’ye konuşan Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nuñez, “Onları tutsan Kürtlerdir ve Kürtlerin onları tutma kapasitesine tam güvenimiz var” dedi.

Nuñez, “Her ne olursa olsun, bu bireyler ulusal topraklara döndüklerinde, hepsi yargılanacak ve hapsedilecekler” diye ekledi.

ALMANYA: UYGULAMADA ZOR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, mevcut durumda DAİŞ’lilerin geri dönüşünü organize etmenin “son derece zor” olduğunu söyledi. ARD’ye konuşan Maas, bu kişilerin derhal mahkeme önüne çıkarılıp tutuklanmaları güvenceye alındıktan sonra geri dönüşün mümkün olabileceğini sözlerine ekledi. Maas, “Hukuki bilgilere ihtiyacımız var ve şimdilik böyle bir durum yok” diye konuştu.

LONDRA, TRUMP'IN ÇAĞRISINI REDDETTİ

İngiltere Başbakanı Theresa May de Trump'ın çağrısını reddetti.  May, yabancı savaşçıların uygun yasal prosedürlere göre yapılması gerektiğini söyleyerek, "Bu mümkün olduğunda, suçun işlendiği bölgede olması gerekiyor" diye ekledi. 

May, "Bu konuda uluslararası ortaklarımızla geniş bir şekilde çalışıyoruz. Hükümet, Birleşik Krallık'ın güvenliğini garanti altına almak için her şeyi yapacak" şeklinde konuştu.