Groenland’da Paris büyüklüğünde krater bulundu

Groenland’da buzul altında Washington veya Paris’ten daha büyük bir krater keşfedildi.

Bu keşif, Danimarkalı buz bilimciler tarafından yapıldı. Bilim insanları, Hiawatha buzulu altında bir boşluk görünce, krateri buldular. Keşfe ilişkin bilgiler Science Advances dergisinde yayınlandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre krater 31 kilometre genişliğinde. Diğer bir ifadeyle Washington veya Paris kent merkezlerinden daha büyük. Buzul altındaki bu kraterin, dünyadaki en büyük 25 krater arasına girdiği belirtildi.

NASA’nın bir programında erişimin serbest olduğu veriler sayesinde keşfi yapan bilim insanları, 2016’dan itibaren alanı net görüşlü bir radar sayesinde haritalandırmak için uçak göndermeye başladılar.

Radar dalgaları ile ölçülen buzulun kalınlığı, kraterin varlığını doğruladı. Araştırmacılar alanda topladıkları tortularla, bu kratere bir göktaşının yol açtığına dair kanıt elde ettiklerini düşünüyorlar.

Danimarka Doğal Tarih Müzesi’nden Kurt Kjaer, şimdiye kadar kraterin ne zaman oluştuğunu doğrudan belirleyemediklerini belirtti. Kjaer, ancak Groenland’ı buzullar kaplamaya başladığı en az 3 milyon yıl önce ile son buzul çağı olan 12 bin yıl öncesi arasında oluştuğunu düşünüyor. Bilim insanları, oluşum tarihini ve o dönem Dünya üzerindeki etkilerini tespit etmek için örnekler almayı öngörüyor.