Güneydoğu Asya internet ekonomisinde de yükseliyor

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde tüketilen ürünlerin üretildiği Güneydoğu Asya’nın 6 ülkesinin internet ekonomisinde de ciddi bir sıçrama yapacağı öngörülüyor.

Google ile Singapur’daki Temasek Holdings adlı fon tarafından yapılan araştırmaya göre, internet üzerinden yapılan satışlarda Güneydoğu Asya ülkelerinin önemi giderek artıyor.

Araştırma Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomileri Endonezya, Filipinler, Malezya, Singapur, Vietnam ve Tayland’da yapıldı.

Araştırmaya göre 6 ülkenin internet ekonomisi 2025’e gelindiğinde 240 milyar dolar gibi bir düzeye ulaşacak. Bu durum, şimdiye kadar yapılan tahminlerin en az beşte birinden daha fazlasına denk geliyor.

2016 yılından bu yana yapılan araştırmada, ülkelerin internet üzerinden seyahat ve şoförlük hizmetleri, video ve müzik hizmetleri ile diğer online satışlara yer verildi.

Altı ülkenin internet ekonomisinin toplam satış hacminin (GMV) bu yıl sonuna kadar 72 milyar dolara ulaşacağı hesaplanırken, bir önceki yıla oranla yüzde 37’lik bir yükseliş söz konusu.

Aynı araştırmaya göre, online satış hacmi bu yıl sonuna kadar 23 milyar doları aşacak. Bu miktarın 2025’e kadar 100 milyar doları bulabileceği tahmin edilirken, bunda özellikle ‘tüketicinin güveninin kazanılmasının’ etkili olduğu savunuluyor.

Araştırmada değerlendirilen 6 ülkenin ucuz işgücü nedeniyle dünyadaki birçok gelişmiş ülkede tüketilen ürünlerin üretildiği ülkelerden olduğu biliniyor.

Malezya, Filipinler, Endonezya, Vietnam ve Tayland aynı zamanda ‘yükselen ülkeler’ kategorisinde yer alıyor ve gelişmekte olan ülkelerden bu yönleriyle ayrılıyorlar. Singapur ise, son on yıllardaki ekonomik büyümesi ve teknolojideki ilerlemesi sayesinde ‘gelişmiş ülkeler’ kategorisinde kabul ediliyor.