InSight Mars’ta rüzgarı kayda aldı

NASA’nın Mars’a gönderdiği uzay sondası InSight, Kızıl Gezegen’deki rüzgarın sesini kayda aldı. 

Rüzgarın sesi, uzay sondası içerisindeki sismograf tarafından kaydedildi. Rüzgar InSight’ın güneş panolarını kıpırdattı ve bu titreşme kayda alınarak Dünya’ya gönderildi.

NASA’nın www.nasa.gov/insightmarswind.sitesinde herkes bu sesi dinleyebilir. Sözkonusu aletin bilimsel sorumlusu Thomas Pike, rüzgarda dalgalanan bir bayrağın sesine benzediğini söyledi. Pike, “Ama ses, gerçekten başka bir dünyadan gelmişe benziyor, zaten sözkonusu olan da bu” dedi.

Sismograf mevcut durumda halen uzay sondasında bulunuyor. Bir kaç hafta içerisinde, Dünya’daki yer sarsıntıları veya tüm dünyayı etkileyen şok dalgasına yol açan meteor çarpmaları gibi, Mars içerisinden geçen titreşmeleri dinlemek için yüzeye inecek. Sismograf karaya indiğinde, rüzgardan veya yüzeyden gelen titreşimlerden etkilenmemek için bir kubbe tarafından korunacak.

Bu misyonun araştırmacıları düşük yoğunluklu Mars atmosferinin (Dünya atmosferinin yüzde 1’i) rüzgar algısını değiştirdiğini belirterek, bunun da düşük frekanslı rüzgara dönüştüğünü kaydediyor. Pike, bunu uzaktan gelen bir uğuldama gibi tasvir ediyor. Pike, “Kulağımız bu sesi tanımaya alışık değil” diyor.

1976’da Amerikan uzay sondaları Viking 1 ve 2 de, üzerlerindeki sismograflarla Mars rüzgarını kaydetmişti ancak kalitesi daha az iyiydi ve kayda alınan frekanslar insan kulağı ile dinlenemiyordu.

InSight, 26 Kasım günü Mars’a iniş yaptı ve halen iyi durumda olduğu belirtiliyor. Üzerindeki güneş panoları ile şarj oluyor. Aygıtın fotoğraf makinesi, şimdiye kadar kendisi ve yakın çevresine ilişkin 48 fotoğraf gönderdi. Önümüzdeki iki veya üç ay içerisinde NASA mühendisleri robotik bir kol, iki alet, sismograf ve bir sonda sayesinde bir kaç metre derinlikteki sıcaklığı ölçebilecek.