NASA ISS’yi turizme açıyor

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) ziyaret etmek isteyen turistler için seferler önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, 2000 yılından bu yana yeryüzünden 400 kilometre yükseklikte bulunan ISS’ye turist gönderilmeye başlanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak ziyaretler kapsamında ilk aşamada onu aşkın turist en fazla 30 günlüğüne uzay istasyonunda kalabilecek.

NASA Mali Direktörü Jeff DeWitt, ISS’nin ticari amaçlı ziyaretlere açılacağını ve bu kapsamda yılda kısa süreli iki ziyarete izin verileceğini kaydetti. Bu kapsamda yılda 10 kadar astronotun uzay istasyonuna girişine de izin verilecek.

NASA’nın anlaşmalı olduğu SpaceX şirketinin Crew Dragon, Boeing’in ise Starliner adlı kapsüllerle her seyahat için en fazla 7 turist olmak üzere ISS’ye yolcu taşıyacakları belirtildi. Her bir seyahatin bu turistlere 58 milyon dolara mal olacağı da verilen bilgiler arasında. Turistlerin ISS’de geçirecekleri her gece için ise 35 bin dolar ödemeleri planlanıyor.

2000 yılından bu yana dünyanın yörüngesinde dönen ISS, ABD’nin yanı sıra Rusya ve Avrupa ülkelerinin kontrolünde. ABD, ISS’nin operasyonel kalabilmesi için yıllık 1,5 milyar dolar harcama yaparken, uzay istasyonuna astronotların veya gerekli malzemelerin taşınması için ise 2,5 milyar dolar kadar harcandığı savunuluyor.

ISS’ye 2001 ve 2009 yılları arasında Rusya’nın organizesiyle turistler gönderilmişti.