Erdoğan'ın yanındaki Nüceyfi konuştu!

Musul’u DAİŞ’e teslim eden ve Türk işgalci güçlerinin Başika’ya götürülmesinin mimarı, Musul eski Valisi Esil Nüceyfi, DAİŞ’in Musul’da yeniden saldırıya geçmesine ilişkin iddialarda bulundu.

Hakkında Irak’ta ‘Türkiye’ye ajanlık yaptığı’ gerekçesi ile tutuklama kararı olduğu için Türkiye’de olan DAİŞ’in Musul’u işgal etmesinden sorumlu tutulan eski vali Esil Nüceyfi, DAİŞ’nin Musul’da artan saldırılarından sonra yeniden sahneye çıktı. Nüceyfi, "DAİŞ’liler Musul’da özgür bir şekilde kol geziyor. Musul’da durumlar şu an 2014 öncesi gibidir” dedi.

IRAK'IN SEYİRCİ KALDIĞINI İDDİA ETTİ

Nüceyfi, DAİŞ’nin yeniden Musul çevresinde özgür bir şekilde dolaşmaya başlamasına Iraklı güçlerin seyirci kaldığını iddia ederek şunları söyledi:

"Son zamanlarda açık bir şekilde IŞİD’in hareketlenmelerini gözlemliyoruz. Özellikle Kerkük’ten Mahmur istikameti, Musul’un güneyi ve batısındaki Hazer bölgesinden Baac ile Suriye sınırına kadar uzanan bölgede görünüyorlar. Şimdi IŞİD örgürce kol geziyor. Iraklı güçler ise onları önlemek için adım atmıyor. Doğrusu bu ciddi soru işaretleri uyandırıyor."

ANKARA'DAN BAĞDAT'I SORUMLU TUTTU!

Musul’da son dönemlerde DAİŞ’in yeniden harekete geçmesinden hakkında tutuklama kararı olduğu için Ankara’da kalan Esil Nüceyfi, Bağdat yönetimini sorumlu tutarak şu iddialarda bulundu:

“Heşdi Şabi, güvenlik güçleri veya ordu sorumludur demiyoruz. Bu durumu sadece Bağdat’taki siyasi yönetim çözebilecek. Bu yüzden onlar sorumludur. Musul’da bulunan askeri yetkililerin tamamı Bağdat’taki siyasi liderlere bağlıdır ve onlardan talimat alıyor. Ninova vilayetinde siyasi yönetim diye bir şey yok. Sadece Bağdat’taki siyasi yönetim vardır ve bu sorunu onlar çözebiliyor. Güvenlik güçleri halkın can güvenliğini garanti edemiyor. Şu an durum 2014 öncesi gibidir. Soruşturma olmadan insanlar gözaltına alınıyor. İnsanlar aşağılanıyor. Bu yüzden kentteki güvenlik güçleri halka garanti veremiyor. Bu durum ancak Bağdat’ın siyasi önlemler alarak yerel yöneticilere yetki vererek çözülür."

NÜCEYFİ KİM?

DAİŞ 2014 yılında Musul daha doğrusu Ninova Eyaleti çevresinde örgütlendiği dönemde Musul Valiliğini yapıyordu. 

Nüceyfi 2015 yılında Irak Parlamentosu'nun onayıyla valilik görevinden alındı. Valilik görevinden alındıktan sonra Türkiye ile birlikte Haşdı Vatani birliğini kurdu. Haşdi Vatani daha sonra isim değiştirerek Ninova'nın Bekçileri adını aldı.

Görevden alındıktan sonra Musul’u temsil eden üç vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Merkezi Soruşturma Mahkemesi’ne başvurarak, Nuceyfi’nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul’a girişini kolaylaştırarak Duhok’taki Zalikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde şikayette bulunması üzerine, Irak Yüksek Yargı Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıktı. 

Hakkında Musul Meclis üyeleri tarafından yapılan şikayetler sonucu yürütülen soruşturmalardan sonra Irak ceza kanununun -Türkiye kast edilerek- ‘yabancı ülkeyle iletişime geçme’ suçunu içeren 164. maddesi uyarınca tutuklama kararı çıkarıldı. Halen Türkiye’de kalan Esil Nüceyfi’nin yeniden DAİŞ’in Musul’da harekete geçmesinden sonra ortaya çıkıp açıklamalarda bulunması, siyasi çevreler tarafından DAİŞ ile Musul’da yeni bazı planlar peşinde oldukları yönünde değerlendirildi.