Avrupa’da halk, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları ile alanlardaydı

Almanya’nın Köln, Berlin, Hannover, Münih, Hamburg, İngiltere’nin başkenti Londra, Fransa’nın Marsilya, Paris’in Drancy banliyösü ile Mantes la Jolie kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, saldırıyı protesto etti.

İzmir HDP il binasına düzenlenen silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesine Avrupa’da Kürtler ve dostlarının tepkisi sürüyor.

KÖLN

Köln’deki eylem Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile saat 19.00’da Weinerplatz’da yapıldı. Kürdistanlılar ve dostları HDP İzmir İl Binası’na faşist saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin kınandığı eylemde ADGB ve Women Defend Rojava adına konuşmalar yapıldı.

KON-MED’in bildirisinin de okunduğu eylemde sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “HDP halktır halk burada”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı.

Eylem Cumartesi günü Düsseldorf’ta yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı ile sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de HDP’li Deniz Poyraz’ın katledilmesi bir eylemle protesto edildi.

Nav-Berlin ve Dest Dan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Alexanderplatz'da bir araya gelen Türkiyeliler, Kürdistanlılar ve dostları HDP'ye yapılan saldırıları kınarken, katledilen Dilek Poyraz'ın ailesi ve HDP ile dayanışma içerisinde olduklarını, faşist saldırılar bizleri haklı mücadelemizden vazgeçiremeyeceğini belirtti.

Yapılan açıklamalarda AKP-MHP faşist diktatörlüğün HDP'yi hedef göstermesi, bu nedenle saldırıların gerçekleştiğini ve bu saldırılar sadece HDP ile sınırlı olmadığı bütün Kürt halklarına yönelik gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamaların devamında çete-mafya ilişkisine değinilerek bütün muhalif güçlere yönelik olduğu bu faşizm karşısında geniş demokrasi cephesinin oluşması gerekliliğine dikkat çekilen eylemde bu saldırıların Türkiye ile sınırlı kalmayacağı, Avrupa'da da Kürt ve muhalif politik aktivistlerin aynı saldırılara maruz kalabileceğini söylendi. Eylem "Şehit namirin" sloganları ile son buldu.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Deniz Poyraz’ın katledilmesi düzenlenen eylemle protesto edildi.

Deniz Poyraz’ın anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde NAV-DEMU Eşbaşkanı Sevim Devrim bir konuşma yaptı.

“Faşist TC devletini kınıyoruz, bu saldırıyı sıradan ele almıyoruz. Deniz arkadaşımızı katleden zihniyet devlet zihniyetidir bu zihniyet dünde bizi katletmişti failini biliyoruz” diyen Devrim şöyle devam etti: “Bugün de Deniz yoldaşımızı katleden zihniyetin failini biliyoruz. Tarih elbet hesap soracaktır. Biz de bu onurlu mücadelenin neferleri olarak susmayacağız. Her yerde direneceğiz bu zulmü, katliamı kabul etmiyoruz.”

Bildirilerin de okunduğu eylemde sık sık, “Şehit namirin”, “Biji berxwedana HDP”, “Biji berxwedana gerilla”, “Kahrolsun TC faşizmi” sloganları atıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir eylemle Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi.

Stachusplatz’da yapılan eylemdeki konuşmalarda faşist katillerin adresinin AKP-MHP iktidarı olduğuna dikkat çekilerek, hiçbir saldırı ve katliamın kendilerini yıldıramayacağı belirtildi. Eylemde “Sesimizi ve mücadeleyi yükseltmeye, herkesi HDP'yi sahiplenmeye çağırıyoruz” mesajı verildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de HDP’ye yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi bir eylemle protesto edildi.

Hamburg Demokratik Güç Birliği’nin organize ettiği eylem Sternschanze’de düzenlendi.

Birçok kurum ve bileşenlerinin katıldığı mitingde HDP bayrakları taşındı.

Mitingde bir konuşma yapan Hakkari eski milletvekili Nihat Akdoğan, katliamın planlı ve organizeli bir şekilde yapıldığına dikkat çekerek, saldırının Haziran ayında yapılmasının tesadüf olmadığını söyledi.

Kadın hakları aktivisti, yazar Anja Flach da konuşmasında HDP’nin seçim başarısını hazmedemeyen AKP-MHP’nin provokasyonlarla katliamları hayata geçirmek istediğini belirtti.

Avrupa Göçmen İşçiler Federasyonu temsilcisi Hüseyin Ararat da saldırıyı kınayarak, her zaman HDP ile ortak dayanışma mesajı verdi.

Hamburg DKTM adına konuşan Emin Mardin ise, saldırının tüm Kürt halkına ve dayanışma içerisinde olduğunu belirtti.

Eylemde sık sık, “HDP halktır, halk burada”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Jin, jiyan, azadi”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atıldı. Cumartesi günü yapılacak eyleme katılım çağrısı ile mitingsona erdi.

LONDRA

Londra’da yüzlerce kişi HDP İzmir İl çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto ederek, “Faşizm yenilecek” mesajı verildi.

Britanya Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) çağrısı ile aralarında Britanya Alevi Federasyonu, Kürt Halk Meclisi, Gik-Der, Day-Mer gibi çok sayıda kurum temsilcisi ve üyesi yüzlerce kişi Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi.

HDP İzmir İl Başkanlığı çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto eden kitle sık sık, “Kahrolsun faşizm”, “Terörist devlet”, “Jin jiyan azadi”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını ve HDP bayrakları taşıyan kitle, “Kahrolsun TC mafya devleti” pankartı açtı.

Kitleye dönük bir ülkücünün provokatif yaklaşımına ise gençler çok sert tepki ve karşılık verdi.

DGB adına ortak açıklamayı okuyan Dilek İncedal, Deniz Poyraz’ı yaşamını yitirmesine yol açan alçakça saldırıyı ve azmettiricilerini kınayarak, “Gün, faşizmin saldırganlığına, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini kanla bastırma siyasetine karşı HDP’yi sahiplenme ve sokaklara çıkma günüdür” dedi.

Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil’de bir konuşma yaparak, MHP AKP faşizminin bir cana daha kıydığını söyleyerek, politikaları tükenmiş olan faşist zihniyetin yolun sonuna geldiğini vurguladı. Faşizmin sonunun geldiğini söyleyen Erbil, “Deniz canımızı katledenleri şiddetle kınıyoruz. Bu rejimi tarihin çöplüğüne atmak için tek bir yumruğuz” dedi.

Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Sarıcan da yaptığı konuşmada, faşist ve gerici zihniyetin Kürt kadın mücadelesi şahsında bertaraf edileceğini vurguladı.

Kadın örgütleri adına yapılan açıklamada, faşist rejim Erdoğan rejiminin Kürtlere, Alevilere ve sosyalistlere karşı sayısız suçlar işleğini belirterek, “Deniz Poyraz’ı katleden bu faşist zihniyet yenilecektir. Bu katliamın sorumlusu faşist Erdoğan iktidarı ve onun İçişleri Bakanlığı’dır. Faşizme karşı herkesi HDP’yi sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

Londra’da eylemlerin süreceği mesajı verilirken, Cumartesi saat: 16.00’da Manor House bölgesinde büyük bir yürüyüş organize edileceği açıklandı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Demokratik Toplum Merkezi ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in çağrısı ile Canabiere Meydanı’nda bir eylem yapıldı.

Deniz Poyraz’ın katledilmesinin kınandığı eylemde sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Mitingde “MHP ve Erdoğan’ın adamları HDP’li bir kadını katletti” yazılı pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, TJK-E’nin bayrakları taşındı.

Eylemde yapılan açıklamada “Birler direnerek bu faşist ittifaktan kurtuluruz. Avaşin, Zap’ta aldıkları darbelerin hırsını organizeli bir şekilde katliam planları yaparak almaya çalışıyorlar” denildi.

Eylem Cumartesi günü yapılacak eyleme kitlesel katılım çağrısı ile sona erdi.

DRANCY

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde de Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi.

Drancy Kadın Meclisi’nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ve mitingde bir konuşma yapan TJK-E aktivisti Güneş Ardıç, bu katliamın Kürtlere yönelik soykırımın bir devamı olduğunu ve bu saldırıların ne kadınları ne Kürt halkını nede Kürt gençlerini yıldırmayacağını belirti. 

Eylem “Şehit namirin”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” ve “Katil Erdoğan” sloganları ile sona erdi.

MANTES-LA-JOLIE 

Fransa’nın Mantes la Jolie kentinde de Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi.

Eylemde yapılan konuşmalarda AB’nin NATO’nun Kürtlere karşı oynadığı üç maymunun neticesinde bu katliamın gerçekleştirildiği belirtildi.

Buna karış Kürtlerin hiçbir şekilde boyun eğmeyeceği de dile gelen konuşmalarda, “Bedeli ne olursa olsun sesimiz hep gür çıkacaktır. HDP dün boyun eğmediği gibi bugün de boyun eğmeyecek" mesajı verildi.

Eylem "Jin, jiyan, azadî", " HDP halktır", "Katil Erdoğan, işbirlikçi AB” sloganlarıyla sona erdi.