Botan: Heval Bargiran, Heftanin direnişinin komutanıydı

20 Ağustos 2020’de Türk devletinin düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Heftanin Eyalet Komutanlığı Üyesi Bargiran Erkendi’yi anlatan Ferman Botan, "Heval Bargiran Heftanin direnişinin komutanıydı" dedi.

Heftanin alanı komutanlarından Ferman Botan, ajansımıza Komutan Bargiran Erkendi'nin mücadelesi ve kişiliği hakkında konuştu. Şehit Bargiran Erkendi ile 2016 yılında tanıştıklarını anlatan Botan, "O yıl gördüğü eğitim sonrasında, görevlendirilmesi Heftanin alanına oldu. Sonrasında bir komutan olarak Heftanin'de mücadele etti. İlk olarak Bargiran arkadaşın fedakarlığı, güler yüzlülüğü ve mütevazi kişiliği herkesin dikkatini çekti. Verilen her görevin başarıyla yerine gelmesi için hiçbir engel tanımıyordu.

Onun için yapılamayacak görev yoktu. Sadece Heftanin’de değil daha önce çalışma yürüttüğü her alanda bu özelliklerini korudu. Birçok alanda yapılan savaş hazırlıklarında arkadaşların ihtiyaçlarını Bargiran heval giderirdi. Bargiran hevalın çok güçlü ikna kabiliyeti vardı" dedi.

SAVAŞIN HER ALANINDAYDI

Bargiran Erkendî’nin Heftanin direnişindeki rolüne değinen Botan şöyle devam etti: "İlk operasyon başladığında Bargiran arkadaş başka çalışma alanında görev yapıyordu. Ancak hemen kısa süre sonra alana geçti. Orada onunla daha iyi tanıdık birbirimizi. İlk önce Heftanin alanı komutanlığında yer almıyordu. Ancak herkesten daha fazla kendini katarak, verilen büyük mücadelede büyük bir öncülük yaptı.

En riskli yer Bargiran hevalın bulunduğu yerdi. Bargiran hevalın başka bir özelliği ise düşmanın bizim bulunduğumuz alanlarda var olmasını asla kabul etmeyişiydi. Bargiran arkadaş nerde düşman varsa oraya yöneliyordu. Heval Bargiran Heftanin alanında verilen destansı mücadelenin komutanıydı. Savaşın ve direnişin her anında ve bölgesinde yerini aldı."

YOLDAŞLARININ MORAL KAYNAĞIYDI

Botan, Bargiran Erkendi’nin yaşamının her anında savaş hazırlığı içinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bargiran heval sürekli düşman içine sızma yapan eylem timleri içinde yerini alıyordu. Sürekli o arkadaşların içindeydi. Onun olduğu yerde eylem hazırlığı dışında başka bir gündemin olmasına imkan yoktu. Tüm arkadaşların dikkatini eylem hazırlığına çekiyordu. Eğer herhangi bir eylem hazırlığı yapıldığı zaman bir sorun oluşuyorsa Bargiran arkadaş bu eylem içinde farklı eylemler planlayarak eylemi mümkün kılıyor ve öyle gerçekleşmesini sağlıyordu. Bu durum ise tüm güçlerimiz için büyük moral oluyordu.

Bargiran heval düşmana karşı öfke, başarıya dair ise inançla doluydu. Her ihtiyaç ile ilgileniyordu. Eylem hazırlıkları, arkadaşların giyim ihtiyaçları, lojistik ve diğer tüm ihtiyaçlarla ilgili sorumluluk sahibi hissediyordu kendini. Onda, "beni ilgilendirmez" kültürü yoktu. Bütün çalışmalar ile birebir ilgileniyordu. Bargiran arkadaşın geçtiği bir alanda kısa süre içinde değişimin olduğunu görmek mümkündü. Gittiği her yerde rengini yansıtırdı.

Geçen yıl başlayan operasyonun ilk başlangıç yeri Şeşdar ve Dupişk alanlarıydı. Bargiran heval da o alandaydı. O alanda eylemler durmaksızın devam ediyordu. Tabi bu durum etkisini tüm arkadaşlarda hissettiriyordu. Ne zaman bir eylem planlaması yapılsa Bargiran heval ilk olarak gidip keşif çalışmasını kendisi yapardı. Planlamalarda bir sorun çıksa bile çözüm yöntemleri geliştirir ve eylemi başarıyla gerçekleştirirdi. Bargiran heval motivasyon ve moral kaynağıydı. Herkes ondan büyük bir güç alıyordu."

PÎRPULA'DA İŞGALCİLERİN PLANINI BOŞA ÇIKARDI

Konuşmasının devamında Pîrpula direnişine dikkat çeken Ferman Botan, "Düşman Heftanin'de zaferini ilan edeceğini düşünüyordu. Bunun için büyük bir güç hazırlamıştı. Birçok kontra ve korucu bölgeye yerleştirilmişti. İlk önce Pîrpula'ya girdiler ve alanı işgal etmek istediler. Düşman o bölgede en büyük yenilgisini aldı.

Pîrbula direnişi ile işgalci Türk devleti büyük bir darbe yedi. Tabi heval Bargiran, Warşîn, Ferman ve Mazlumlar öncülüğünde gerçekleşti bu direniş. Bu direniş sonucu büyük darbe yiyen düşman 4-5 güne kadar cenazelerini dahi alamadılar. Düşmanın planı zafer ilan etmekti ama Heval Bargiran, Warşîn ve Fermanların direnişi sayesinde büyük darbe yediler. Güçlerini nasıl geri çekeceklerini bilmiyorlardır. Bu direnişte 2 arkadaş şehit düştü.

Heval Bargiran'ın anlayışına göre eğer düşman zayıflamışsa her gün darbe vurulmalıydı. Bir gece bile rahat yaşamamalıydılar. Bu esaslar üzerinden tüm arkadaşları örgütlüyordu. Heval Bargiran'ın başarıya olan inancı ve duruşu tüm arkadaşlara örnek oldu" diye konuştu.

REŞÎD SERDAR DURUŞUNA SAHİPTİ

Heftanin Eyalet Komutanlığı Üyesi Bargiran Erkendi’nin 20 Ağustos 2020’de şehit düştüğünü hatırlatan Botan, Türk devletinin Başur halkına yönelik katliam planının Bargiran Erkendi tarafından boşa çıkarıldığını vurguladı. Bargiran Erkendi’nin şehadetinin kendileri için çok ağır bir durum olduğunu sözlerine ekleyen Botan konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Heval Bargiran ve heval Mizgin'in şehadeti bize başarı emri vermiştir. Onların emri ile düşman Heftanin'de rahat bir yaşam sürdüremeyecektir.

Heval Bargiran, Reşîd Serdar'ın duruşuna sahipti. Zagroslarda heval Reşîd Serdar'ın duruşu ne ise, Heftanin'de de heval Bargiran'ın duruşu oydu. Heval Bargiran, düşmanın 'savaşacak kimse kalmadı' propagandasını boşa çıkardı. Devrimci halk savaşı komutanlarının çizgisinde ve izinde olduklarını ispat etti. Heval Bargiran, her anında düşmana darbe vurmak için yaşadı. Heval Bargiran'ın savaşçıları da sonuna kadar bu duruşu savunacaktır."