Düşmanın üzerine yürüdü Leyla

Asmin Gelawej (Leyla Çapın), Kürt halkının kurtuluş mücadelesinde korkusuzca düşmanın üzerine yürüyen, şehadet anını da zılgıtlar ve gülücüklerle karşılayanlardandı.

Emekle yaratmanın, hissetmenin, değer vermenin diğer adı Asmin Gelawej (Leyla Çapın). Yüreğinden samimiyet, gözlerinden sevgi akan dağların kızı. Söz verip genç yaşlarda hayatını devrime adamış fırtınalı bir yürek. Söz verdiği günden şehadetine kadar tavizsiz, amansız ve destansı bir devrim koşucusu. Merhaba dediği, gözleriyle sevgi dolu bakışlar attığı her yoldaşının yüreğinde izler bırakan devrim sevdalısı.

Mütevaziliği, emekçiliği ve yoldaşlığıyla tanınan Asmin Gelawej’i, yoldaşı Berkin Elvan anlattı:

TANIŞMA VE İLK GÖZLEMLER

Şehit Asmin ile 2016’da tanıştım. O süreçte akademide eğitim görüyorduk. Akademi yönetimi içerisindeydi. Yoldaşlığını, sevgisini ve samimiyetini sadece gözlerine bakarak hissetmek ve anlamak mümkündü. Bütün arkadaşlara karşı her zaman güler yüzlü ve mütevazıydı. Asla yüzü asıkken göremezdik. Her zaman coşkulu ve arkadaşlara moral aşılayandı. Arkadaşları eleştirirken bile eleştirilerini moral vererek yapardı ama bunu yaparken eksikliklere karşı asla taviz vermezdi.

DOGMATİK VE SEKTER DEĞİLDİ

Akademi içerisinde kadın arkadaşların yönetimi olmasına rağmen erkek arkadaşlarla ilgilenmeyi ve sorunlarıyla uğraşmayı her zaman kendisine görev bilerek yaklaşıyordu. Yoldaşların arasında ayrım yapmazdı. Kesinlikle dogmatik ve sekter değildi. Kendi yaşamıyla kadın arkadaşlar ile nasıl doğru yoldaşlık yapılacağını bizlere öğretti. Hem oluşturduğu yoldaşlık bağı hem de verdiği emek, müthiş bir saygı duyulmasını beraberinde getiriyordu.

ANLAYAN AMA AYNI ZAMANDA ÇÖZENDİ

Ortaya çıkan her sorunla birebir kendisi ilgilenir ve çözerdi. Bazen bir tek arkadaşla saatlerce, hatta günlerce uğraştığına şahit oldum. Paylaşmaya çok açık bir kişilik yapısı vardı ve bu nedenle onunla çok rahatça tartışabiliyorduk. İnsanları anlar, ona göre yaklaşır ve çözüm geliştirirdi. İkna ediciydi. Her arkadaşın dünyasına girip kişiliğine göre hitap edebilme yeteneği vardı. Anlatan ve kavratandı. Doğru ve olması gerekeni en başta kendisi uygulayarak örnek olurdu.

KOMUTAN VE MİLİTANLIĞI TAVİZSİZDİ

Militanlığını ve komutan kişiliğini yaşamından anlamak zor değildi. Öncülük rolünü layıkıyla yerine getiriyordu. Emek vermek esastı. Yönetim olarak ‘benim savaşçımdır’ yaklaşımının tersine herkesin militan olduğunu teslim ederek, o ciddiyet ve bilinçle yaklaşırdı. Eğitim ortamında zorlanan arkadaş varsa ilgilenirdi. Zorlanmaları aşmadan bırakmazdı. Önderlik çizgisinden eksiklik yaşanmasın diye büyük çaba gösterirdi.

SAVAŞTA DA ÖNCÜLÜK ETMEYİ BİLDİ

Düzenlemesi Kuzey sahasına yapıldı. Amed Eyaleti’ne geçmek üzere yola koyulmadan önce son defa gördüm ve uzun bir süre sohbet ettik. Ayrılırken bir borç olarak hissettiğimden verdiği bütün emekler için minnettar olduğumu belirttim ve emeklerine layık olacağımızı söyledim. Amed Eyaleti’nde düşmanın üzerine korkusuzca yürüyerek, kahramanca savaştı. Yaşamında olduğu gibi savaşta da yoldaşlarına öncülük etmesini başardı. 19 Nisan 2018’de Amed Eyaleti’nde ölümsüzler kervanına katıldı.